ΚΟΣΜΟΣ

Ο δήμαρχος του Λονδίνου απορρίπτει τις δηλώσεις Τραμπ για τους μουσουλμάνους

Ο δήμαρχος του Λονδίνου απορρίπτει τις δηλώσεις Τραμπ για τους μουσουλμάνους

Σάλο προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ όταν κάλεσε να επιβληθεί σε όλους τους μουσουλμάνους «προσωρινή» απαγόρευση εισόδου στη χώρα του, ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα έκανε μια εξαίρεση για τον νεοεκλεγέντα μουσουλμάνο δήμαρχο του Λονδίνου, τον Σαντίκ Καν, έγραψε η εφημερίδα The New York Times.

Ωστόσο ο Καν, ο οποίος ορκίστηκε δήμαρχος της πόλης του Λονδίνου το Σάββατο, απέρριψε τη δήλωση αυτή του Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως οι απόψεις που εκφέρει ο μεγιστάνας των ακινήτων και υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο όσον αφορά το Ισλάμ προδίδουν πλήρη «άγνοια».

«Θα υπάρχουν πάντοτε εξαιρέσεις», φέρεται να είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ερωτηθείς εάν η αμφιλεγόμενη πρόταση του θα εφαρμοζόταν και στην περίπτωση του Καν, γιου ενός Πακιστανού οδηγού λεωφορείου και μιας μοδίστρας.

Ο Τραμπ είπε πως ενημερώθηκε με χαρά για την εκλογή του Καν και πρόσθεσε: «ηγείσαι διά του παραδείγματος, πάντα ηγείσαι δίνοντας το παράδειγμα. Εάν κάνει καλή δουλειά… αυτό θα είναι καταπληκτικό».

Ο δισεκατομμυριούχος είχε ρίξει στο τραπέζι την ιδέα να επιβληθεί απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ αμέσως μετά τις πολυαίμακτες επιθέσεις στο Παρίσι και στην Καλιφόρνια πέρσι.

Οργανώσεις που εκπροσωπούν τους μουσουλμάνους, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και πολλοί από τους υποψήφιους για την αμερικανική προεδρία, τόσο στο Δημοκρατικό όσο και στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, απέρριψαν αμέσως την πρόταση, επιχειρηματολογώντας πως διχάζει, είναι αντιπαραγωγική κι αντίκειται στις αμερικανικές αξίες.

Ο Καν από την πλευρά του επισήμανε πως οι απόψεις του Τραμπ υπάρχει ο κίνδυνος να αποξενώσουν τους απλούς μουσουλμάνους και να ευνοήσουν τους εξτρεμιστές, καθιστώντας τόσο τη Βρετανία όσο και τις ΗΠΑ λιγότερο ασφαλείς χώρες.