ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Προβάδισμα στο Κίνημα Πέντε Αστέρων δίνει δημοσκόπηση

italia-provadisma-sto-kinima-pente-asteron-dinei-dimoskopisi-2133132

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), το οποίο τάσσεται εναντίον του κατεστημένου, ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρωθυπουργού Ρέντσι και κατατάσσεται στην πρώτη θέση, ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών του επόμενου μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Index Research, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της τηλεοπτικής εκπομπής Piazzapulita του τηλεοπτικού δικτύου La7 και μεταδόθηκε χθες το απόγευμα, κατέδειξε πως το 28,4% των Ιταλών ψηφοφόρων θα ψήφιζαν το M5S εάν διεξάγονταν σήμερα εθνικές εκλογές, ενώ το 28% θα ψήφιζε το PD.

Αυτή ήταν η πρώτη δημοσκόπηση που φέρει το Κίνημα Πέντε Αστέρων να προηγείται έναντι των Δημοκρατικών. Το M5S είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν τον τελευταίο χρόνο στις δημοσκοπήσεις, με υπόβαθρο τα συνεχιζόμενα προβλήματα της ιταλικής οικονομίας — ένα από τα σημαντικότερα είναι η ανεργία, που μειώνεται με πολύ αργό ρυθμό.

Η τάση επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες, εν μέσω μιας σειράς σκανδάλων στα οποία ενεπλάκη η κυβέρνηση και το PD, κάτι που μείωσε και το ποσοστό δημοτικότητας του Ρέντσι προσωπικά.

Ωστόσο οι περισσότερες πρόσφατες δημοσκοπήσεις συνέχιζαν να δίνουν στο PD το προβάδισμα, που κυμαινόταν μεταξύ της μιας και των τεσσάρων μονάδων.

Το M5S, το οποίο είχε ιδρύσει το 2009 ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο, καταγράφει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά μεταξύ των νέων ψηφοφόρων. Αυτοπροβάλλεται ως το μοναδικό κίνημα που είναι σε θέση να προχωρήσει σε κάθαρση και να επιτεθεί στο κατεστημένο. Επίσης δεσμεύεται ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν εάν η Ιταλία θα παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη.

Η δημοσκόπηση καταγράφεται ενόψει των τοπικών εκλογών που ίσως σημάνει την κλιμάκωση της πίεσης που αντιμετωπίζει ο Ρέντσι από τους αντάρτες στο κόμμα του, εάν το PD δεν πάει καλά στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στη Νάπολη ή στο Τουρίνο.

Πάντως το M5S τείνει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στις τοπικές εκλογές, κάτι που γενικά αποδίδεται στην έλλειψη οργανώσεων βάσης και γνωστών προσωπικοτήτων σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο. Μολαταύτα ο υποψήφιός του για τον δήμο της Ρώμης προηγείται και, εάν κερδίσει στην πρωτεύουσα, θα πρόκειται για μια επιτυχία χωρίς προηγούμενο για το συγκριτικά νέο αυτό πολιτικό σχήμα.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι κανονικά προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2018, ωστόσο αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνουν του χρόνου, λόγω της αστάθειας στον κυβερνητικό συνασπισμό κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς υπό τον Ρέντσι.

Η δημοσκόπηση επίσης φέρει το ακροδεξιό, αυτονομιστικό κόμμα Λέγκα του Βορρά να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με το 13% των προθέσεων ψήφου και το κόμμα Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να κατατάσσεται τέταρτο με 12,6% των προθέσεων ψήφου.