Κρίσιμη εβδομάδα για το κόμμα Ρεπουμπλικανών

Κρίσιμη εβδομάδα για το κόμμα Ρεπουμπλικανών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη διαγράφεται η τρέχουσα εβδομάδα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο απειλείται με ανοικτή διάσπαση ύστερα από την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις εσωκομματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα.

Ο αμφιλεγόμενος μεγαλοεπιχειρηματίας θα έχει αύριο Πέμπτη συνάντηση με τους δύο κορυφαίους πολιτειακούς παράγοντες του κόμματος, τον πρόεδρο της Βουλής Πολ Ράιαν και τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ. Ο Πολ Ράιαν προκάλεσε σοκ με την άρνησή του να υποστηρίξει τον Τραμπ, παρά τη θριαμβευτική επικράτησή του έναντι των 16 Ρεπουμπλικανών ανθυποψηφίων του στην κούρσα των προκριματικών εκλογών. Το τελευταίο διήμερο, όμως, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων χαμήλωσε τους τόνους με σειρά συνεντεύξεών του, όπου διευκρίνισε ότι θεωρεί τον Τραμπ νόμιμο προεδρικό υποψήφιο του κόμματος και ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια περί υποστήριξης ενός τρίτου, ανεξάρτητου υποψηφίου από τον συντηρητικό χώρο, πέραν του Ντόναλντ Τραμπ και της (πλην συγκλονιστικού απροόπτου) υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Από την πλευρά του, ο Μιτς Μακόνελ υποστήριξε, αν και απρόθυμα, τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την επικράτησή του στις προκριματικές εκλογές.

Σε μια προσπάθεια να διευρύνει την επιρροή του, ο Ντ. Τραμπ όρισε τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, επικεφαλής της ομάδας που θα συντονίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, εφόσον βέβαια επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου – κάτι που δεν προμηνύουν, μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις. Ο Κρίστι ήταν ανθυποψήφιος του Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, αλλά στην πορεία συμμάχησε μαζί του. Το ίδιο συνέβη με τον διάσημο μαύρο νευροχειρουργό Μπεν Κάρσον, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ του Τραμπ και του κομματικού κατεστημένου των Ρεπουμπλικανών.

Σοβαρό «πονοκέφαλο» για τον Τραμπ συνιστά η χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη δαπάνησε, στη διάρκεια των προκριματικών εκλογών, περί τα 40 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία, καθώς δεν διέθετε οργανωμένο δίκτυο υποστηρικτών – άλλωστε, ο ίδιος υπήρξε επί δεκαετίες εγγεγραμμένο μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος. Στον αγώνα εναντίον της Χίλαρι Κλίντον, όμως, θα χρειαστεί περίπου 1,5 δισ. δολάρια, γεγονός που τον υποχρεώνει να στραφεί στον κομματικό μηχανισμό για την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Οπως σημειώνουν όμως οι New York Times σε σχετικό ρεπορτάζ, οι ισχυρότεροι παραδοσιακοί υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος παραμένουν επιφυλακτικοί ή και ανοικτά εχθρικοί έναντι της υποψηφιότητας Τραμπ.

Στα εμπόδια που παρεμβάλλονται μεταξύ του Τραμπ και του Λευκού Οίκου ήρθε να προστεθεί και ο νεοεκλεγείς, πακιστανικής καταγωγής και μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Times, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι, εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα υπάρξουν «φυσικά» εξαιρέσεις στην εφαρμογή της προεκλογικής του δέσμευσης για απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και ότι ο Σαντίκ Χαν θα είναι μία από αυτές. Ωστόσο, ο 45χρονος Χαν απέρριψε τη χειρονομία του Τραμπ, δηλώνοντας ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό και ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει άγνοια για το Ισλάμ και τηρεί προσβλητική στάση έναντι του συνόλου των μουσουλμάνων.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η δημοφιλής γερουσιαστής Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Ουόρεν αναδύεται ως πολιορκητικός κριός των επιθέσεων εναντίον του Τραμπ, με τον οποίο αντήλλαξε σωρεία επιθετικών σχολίων μέσω Twitter το προηγούμενο 48ωρο, χαρακτηρίζοντάς τον «επικίνδυνο», «τσαρλατάνο» και… looser – η χειρότερη βρισιά στην κλίμακα αξιών του Τραμπ. Ο τελευταίος απάντησε χαρακτηρίζοντάς την «ανόητη» και «Ινδιάνα», κάτι που παραπέμπει στις μακρινές ρίζες της Ουόρεν στη φυλή των Τσερόκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή