Γαλλίδες πολιτικοί καταγγέλλουν σεξουαλικά αδικήματα

Γαλλίδες πολιτικοί καταγγέλλουν σεξουαλικά αδικήματα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου απόπειρας βιασμού, που οδήγησε τον τότε πανίσχυρο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, να υποβάλει την παραίτησή του, εκατοντάδες Γαλλίδες πολιτικοί κατήγγειλαν κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης στα παρασκήνια της εξουσίας. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες αυτές καταγγέλλουν πραγματική μαφιόζικη «ομερτά» (όρκο σιωπής), η οποία επιτρέπει την ατιμωρησία των δραστών τέτοιων αδικημάτων.

Το ψήφισμά τους, που δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα της γαλλικής εφημερίδας Liberation, υπεγράφη μία ημέρα μετά την αποκάλυψη ενός ακόμη σεξουαλικού σκανδάλου, με δράστη αυτή τη φορά τον αντιπρόεδρο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Ντενί Μποπέν, σύζυγο της υπουργού Οικισμού της κυβέρνησης του Σοσιαλιστή Μανουέλ Βαλς, Εμανουέλ Κος.

Η γαλλική κοινωνία υπήρξε ανέκαθεν ιδιαίτερα ανεκτική σε ό,τι αφορά τις συζυγικές απιστίες των κυβερνώντων της, όπως για παράδειγμα φάνηκε στην περίπτωση του Φρανσουά Μιτεράν, που διατηρούσε παράλληλη οικογένεια, αλλά και του γνωστού γυναικοκατακτητή Ζακ Σιράκ. Η στάση αυτή άλλαξε, όμως, τη δεκαετία του 1980, όταν η επιμονή ορισμένων επικριτών του Μιτεράν να αποκαλύψουν δημόσια την ύπαρξη της νόθου κόρης του, Μαζαρίν Πενζό, έκανε τον βαριά ασθενή και μόνιμα καχύποπτο πρόεδρο να συστήσει ειδική υπηρεσία υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δημοσιογράφων στα υπόγεια του Ανακτόρου των Ηλυσίων, μετατρέποντας μία εξωσυζυγική σχέση σε υπόθεση κρατικής ασφάλειας και πραγματικό σκάνδαλο σπατάλης δημόσιων πόρων.

Παρότι το σκάνδαλο Στρος-Καν οδήγησε σε μεγάλη συζήτηση γύρω από τη σεξουαλική κακοποίηση στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής, το ψήφισμα των 500 και πλέον γυναικών –αλλά και ορισμένων αντρών– στη Liberation υποστηρίζει ότι τα περιστατικά αυτά αποσιωπώνται χάρη σε άτυπο όρκο σιωπής.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο εισαγγελέας του Παρισιού ανέφερε ότι εγκαινιάζει έρευνα γύρω από τις πράξεις του Μποπέν, ο οποίος φέρεται να παρενοχλούσε συστηματικά γυναίκες στην Εθνοσυνέλευση.

Ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης αρνείται τις καταγγελίες, έχοντας εξασφαλίσει και τη στήριξη της συζύγου του, η οποία δήλωσε χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι εμπιστεύεται απόλυτα τον άντρα της. Ο Μποπέν παντρεύτηκε τη σύζυγό του, Εμανουέλ Κος, μόλις πέρυσι, ενώ η υπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι και το ξέσπασμα του σκανδάλου δεν είχε υποπτευθεί το παραμικρό.

Το 2011, ο Στρος-Καν εθεωρείτο ο επικρατέστερος υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία, ενώ το σκάνδαλο απόπειρας βιασμού της καμαριέρας Ναφισατού Ντιαλό σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, έδωσε τέλος στην πολιτική σταδιοδρομία του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή