ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Μόσχας για το αντιπυραυλικό σύστημα στη Ρουμανία

orgi-moschas-gia-to-antipyrayliko-systima-sti-roymania-2133526

Λειτουργικό είναι από την Πέμπτη το αμερικανικής κατασκευής αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, σκοπός του οποίου είναι η προστασία των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από την επιθετικότητα μη φιλικών κρατών. Το σύστημα είναι εγκατεστημένο στην κοινότητα Ντεβεσελού στη Νότια Ρουμανία και σκοπός του είναι η αναχαίτιση πυραύλων χαμηλού και μεσαίου βεληνεκούς, προερχόμενων κυρίως από τη Μέση Ανατολή. Η στρατιωτική βάση που φιλοξενεί το αντιπυραυλικό σύστημα είχε χτιστεί από τη Σοβιετική Ενωση κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, γεγονός που σήμερα έχει έντονη συμβολική σημασία.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η έναρξη λειτουργίας του συστήματος εξαγρίωσε τη Μόσχα, καθώς έγινε αντιληπτή ως κίνηση που απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας και υπονομεύει την άμυνά της. «Από την αρχή αυτής της ιστορίας είχαμε δηλώσει ότι, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών μας, είμαστε πεπεισμένοι ότι η εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος είναι μια αληθινή απειλή για τη ρωσική ασφάλεια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόβ, σε δημοσιογράφους στη Μόσχα. Οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας έχουν διαταραχθεί από την περίοδο της ουκρανικής κρίσης και έπειτα, και ιδίως μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, καθιστώντας το χθεσινό γεγονός ακόμη έναν παράγοντα ενίσχυσης των κακών σχέσεων και της αμοιβαίας καχυποψίας μεταξύ των δύο πλευρών. «Ενα βήμα προς τον πολιτικό και στρατιωτικό περιορισμό της Ρωσίας» χαρακτήρισε την κίνηση του ΝΑΤΟ ο ανώτατος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Κελίν, αναδεικνύοντας τις έντονες ανησυχίες που εμφανίσθηκαν αμέσως στη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσπάθησε να καθησυχάσει τη ρωσική πλευρά, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του αντιπυραυλικού συστήματος στην προστασία των ευρωπαϊκών συμμαχικών κρατών από πυραυλικές επιθέσεις και την ανικανότητά του να αναχαιτίσει ρωσικούς πυραύλους. Επίσης, ήταν ξεκάθαρος ότι το ΝΑΤΟ δεν λαμβάνει υπόψη του τη Ρωσία ως πιθανή απειλή, τονίζοντας ότι η πολύ νότια γεωγραφική θέση των εγκαταστάσεων καθιστούν την αναχαίτιση ρωσικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων σχεδόν αδύνατη. Αντίστοιχη αναφορά έκανε και για το αντίστοιχο σύστημα που βρίσκεται εγκατεστημένο στην Πολωνία. Τον καθαρά αμυντικό χαρακτήρα του νέου αντιπυραυλικού συστήματος έχουν τονίσει και άλλοι Αμερικανοί και νατοϊκοί αξιωματούχοι, αναφέροντας ως κύριο κίνδυνο για τις χώρες του ΝΑΤΟ την επιθετικότητα χωρών όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, και όχι η Ρωσία.

Οι εργασίες για την εγκατάσταση του συστήματος αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή Ντεβεσελού διήρκεσαν περισσότερο από δύο χρόνια και κόστισαν περισσότερο από 800 εκατομμύρια δολάρια (700 εκατομμύρια ευρώ). Το σύστημα θα ενσωματωθεί επίσημα στο νατοϊκό αντιπυραυλικό πρόγραμμα άμυνας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον Ιούλιο.