«Οχι» στην πρόταση μομφής κατά Ολάντ

«Οχι» στην πρόταση μομφής κατά Ολάντ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Με μαζικές διαδηλώσεις πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής βρισκόταν αντιμέτωπος χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε, όπως αναμενόταν, με δεδομένο ότι οι Σοσιαλιστές βουλευτές δεν είχαν συμφέρον από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Εξάλλου, η εργασιακή μεταρρύθμιση που έχει στείλει τους Γάλλους στα οδοφράγματα ωχριά μπροστά στο πρόγραμμα σαρωτικών νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε την Τρίτη ο δεξιός υποψήφιος πρόεδρος Αλέν Ζιπέ. Ο Ζιπέ εξήγγειλε διπλασιασμό των δημοσιονομικών μέτρων (από τα 50 δισ. στα 100 δισ. ευρώ εντός πενταετίας), περικοπές 250.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια, περικοπές σε σειρά επιδομάτων, αύξηση του ωραρίου εργασίας από τις 35 στις 39 ώρες και κατάργηση του φόρου επί της περιουσίας, που είχε επιβάλει τη δεκαετία του 1980 ο Σοσιαλιστής πρόεδρος Μιτεράν. Το οικονομικό πρόγραμμα του Ζιπέ, το οποίο συμμερίζονται και οι υπόλοιποι διεκδικητές του χρίσματος της γαλλικής συντηρητικής παράταξης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, διευκολύνει την επιχειρηματολογία του Γάλλου προέδρου Ολάντ περί «ηπιότητας» του δικού του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Οι Γάλλοι διαδηλωτές και μερίδα των Σοσιαλιστών βουλευτών δεν συμφωνούν με την άποψη αυτή, και η απάντηση του Ολάντ ήταν να περάσει την εργασιακή μεταρρύθμιση από την Εθνοσυνέλευση χωρίς ψηφοφορία, με χρήση του αμφιλεγόμενου άρθρου 49-3. Η αντιπολίτευση αρνήθηκε να συμφωνήσει με τη μεταρρύθμιση, κάτι που οδήγησε στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή