Βλέψεις του Μοντεμπούρ για το χρίσμα των Σοσιαλιστών

Βλέψεις του Μοντεμπούρ για το χρίσμα των Σοσιαλιστών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Εκκληση» στους Γάλλους απηύθυνε χθες ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ, για να τους «προτείνει εντός των προσεχών μηνών να οικοδομήσουν μαζί ένα μεγάλο εναλλακτικό σχέδιο για τη χώρα», υποδηλώνοντας με τον τρόπο αυτόν τις βλέψεις του για την προεδρία της χώρας το 2017.

Εχοντας ολοκληρώσει την ετήσια ανάβασή του στο όρος Μπεβρέ στην κεντρική Γαλλία, ο Μοντεμπούρ είπε: «Απευθύνομαι στους οικονομολόγους, στους επιχειρηματίες και στους συνδικαλιστές, στους ενεργούς πολίτες και σε κάθε Γάλλο που επιθυμεί να διαμορφώσει το μέλλον του έθνους και της ηπείρου μας».

Πλαισιωμένος από εκατό περίπου άτομα, μεταξύ τους και η σύντροφός του και πρώην υπ. Πολιτισμού, Ορελί Φιλιπετί, καθώς και πολλοί «αντάρτες» βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Μοντεμπούρ απέφυγε να δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή του να διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Σαφές μήνυμα

Η ομιλία του, όμως, στην οποία κατήγγειλε «τη διοικούσα τάξη της Δεξιάς και της Αριστεράς», που «εδώ και δεκαετίες αποφεύγει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των Γάλλων», αποτελεί ένα σαφές βήμα προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης της προεδρίας.

Το μεγάλο εναλλακτικό σχέδιο του πρώην υπουργού πρέπει «να συμβιβάσει και να συμφιλιώσει δύο “Γαλλίες”: τη Γαλλία που πάει καλά και τη Γαλλία που νοσεί. Κάθε μία από αυτές τις δύο “Γαλλίες” πρέπει να γίνει σεβαστή. Και οι δύο, όμως, πρέπει να είναι έτοιμες για συμβιβασμούς», είπε ο Μοντεμπούρ, καλώντας για διεξαγωγή προκριματικών εκλογών της Αριστεράς, όπως προβλέπει το καταστατικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το εθνικό συνέδριο του κόμματος θα αποφασίσει για τις προκριματικές εκλογές στις 3 Ιουνίου.

Ο Μοντεμπούρ, που υπήρξε υποψήφιος για το χρίσμα των Σοσιαλιστών το 2011, πραγματοποίησε «ηρωική έξοδο» από την κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014. Παραμένοντας μέλος του κόμματος, αλλά χωρίς έδρα στην Εθνοσυνέλευση, ο πρώην υπουργός ανέλαβε την αντιπροεδρία του ομίλου Habitat, επενδύοντας ταυτόχρονα σε εταιρείες startup.

Ο επίδοξος υποψήφιος και πρώην υπουργός έχει εκφράσει την πεποίθησή του ότι η οικονομικά φιλελεύθερη πολιτική του Φρανσουά Ολάντ και ο διχασμός στους κόλπους των Σοσιαλιστών δεν θα επιτρέψουν στον σημερινό πρόεδρο να διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Το στοίχημα του Μοντεμπούρ, όμως, δεν είναι εύκολο. Οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν μόλις 15% θετικές γνώμες μεταξύ των ψηφοφόρων, ενώ δύσκολη θεωρείται επίσης η αποστολή συσπείρωσης γύρω από το πρόσωπό του όλων των διαφωνούντων με την πολιτική Ολάντ.

Ο Μοντεμπούρ αναγκάζεται έτσι να καταφύγει σε κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως η συμβολική ανάβαση του όρους Μπεβρέ, που θέλει να επαναφέρει στις μνήμες του κοινού το ετήσιο «προσκύνημα» του Φρανσουά Μιτεράν και την ανάβασή του στον Βράχο του Σολουτρέ της Βουργουνδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή