Ισοπαλία Κλίντον – Σάντερς σε δύο πολιτείες

Ισοπαλία Κλίντον – Σάντερς σε δύο πολιτείες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς μοιράστηκαν πολιτείες και εκλέκτορες στις προκριματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στο Κεντάκι και το Ορεγκον, γεγονός που παρατείνει ακόμη περισσότερο την ήδη απροσδόκητα μακρά αναμέτρηση για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών επικράτησε με βραχεία κεφαλή (46,8% έναντι 46,3%) στο Κεντάκι, μια πολιτεία η οποία θεωρούνταν προνομιακό πεδίο για τον ανθυποψήφιό της. Δεδομένης της οριακής διαφοράς ψήφων, οι 55 εκλέκτορες που θα στείλει το Κεντάκι στην εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος μοιράζονται σχεδόν σε ίσα μέρη μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Από την πλευρά του, ο Αριστερός γερουσιαστής του Βερμόντ επικράτησε άνετα της Χίλαρι Κλίντον στο Ορεγκον, με ποσοστό γύρω στο 55% έναντι 45%, πράγμα που υπολογίζεται ότι θα του δώσει πλεονέκτημα τεσσάρων έως πέντε εκλεκτόρων.

Παρ’ όλα αυτά, το πλεονέκτημα εκλεκτόρων της Χίλαρι Κλίντον σε πανεθνική κλίμακα είναι τόσο μεγάλο, που θεωρείται εντελώς αδύνατο να ανατραπεί στις προκριματικές εκλογές που υπολείπονται. Το γεγονός όμως ότι το φαβορί των Δημοκρατικών εξακολουθεί να υπολείπεται 100 εκλεκτόρων έναντι του αριθμού που χρειάζεται για το χρίσμα, σημαίνει ότι η αναμέτρηση Κλίντον – Σάντερς θα συνεχιστεί μέχρι και την 7η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθούν οι τελευταίες προκριματικές εκλογές στις μεγάλες Πολιτείες της Καλιφόρνιας και του Νιου Τζέρσεϊ. Το γεγονός αυτό προκαλεί ένα εκνευρισμό στο στρατόπεδο της πρώην υπουργού Εξωτερικών, η οποία υποχρεώνεται σε διμέτωπο αγώνα, στα αριστερά της εναντίον του Σάντερς και στα δεξιά της, εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη επικρατήσει στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών.

Περιμένοντας τη λήξη του εσωκομματικού «εμφυλίου» των Δημοκρατικών, ο εκκεντρικός μεγαλοεπιχειρηματίας εκμεταλλεύεται τον χρόνο του για να οικοδομήσει συμμαχίες και να κατευνάσει ανησυχίες που δημιούργησε η ανορθόδοξα επιθετική προεκλογική εκστρατεία του. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντόναλντ Τραμπ παραχώρησε συνέντευξη στην πολύ γνωστή δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, Μέγκαν Κέλι, με την οποία είχε συγκρουστεί σε πολύ έντονο ύφος στη διάρκεια των προκριματικών εκλογών. Συμφιλιωτικός και ασυνήθιστα ήπιος, ο Τραμπ αναγνώρισε, στη συνέντευξή του, ότι «ένα-δύο φράσεις» που χρησιμοποίησε στην καμπάνια του δεν ήταν επιτυχείς, αν και εμφανίστηκε «ικανοποιημένος» με το συνολικό αποτέλεσμα της εκστρατείας του. Η απόπειρα συμφιλίωσης του Τραμπ με την Κέλι ερμηνεύεται και ως ένδειξη της πρόθεσής του να βελτιώσει την εικόνα του στο γυναικείο εκλογικό Σώμα, ύστερα από σειρά επικρίσεων που δέχθηκε για μισογυνισμό και σεξισμό.

Σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε και η συμφωνία του Τραμπ με την Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τη χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης της εκλογικής του εκστρατείας, εναντίον της Χίλαρι Κλίντον. Ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος είχε χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου από τη δική του περιουσία τον αγώνα του στις προκριματικές εκλογές, προβάλλοντας το προφίλ του αυτοδημιούργητου, που δεν έχει εξαρτήσεις από το «κατεστημένο της Ουάσιγκτον». Το γεγονός ότι στρέφεται τώρα σε αυτό το «κατεστημένο» για να εξασφαλίσει την επαρκή χρηματοδότηση που χρειάζεται στον αγώνα εναντίον της Κλίντον συνιστά σημαντική στροφή, η οποία μένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα του στοιχίσει πολιτικά.

Τέλος, ο Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε ενώπιον των ομοσπονδιακών αρχών επικαιροποιημένα στοιχεία για την προσωπική περιουσιακή του κατάσταση, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική», σημειώνοντας ότι το εισόδημά του ανέρχεται σε 557 εκατομμύρια δολάρια κατά τους τελευταίους 17 μήνες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή