Πρόσφυγες – εργαζόμενοι του ενός ευρώ

Πρόσφυγες – εργαζόμενοι του ενός ευρώ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η συζήτηση σχετικά με το αν οι πρόσφυγες θα ασκήσουν ή όχι πιέσεις στον κατώτατο μισθό στη Γερμανία μοιάζει πλέον φιλολογική. Εδώ και λίγους μήνες, γερμανικοί δήμοι προσλαμβάνουν χιλιάδες αιτούντες άσυλο με ωρομίσθιο 1 ευρώ, προκειμένου να βοηθούν στον επισιτισμό και την καθαριότητα των καταλυμάτων τους.

Στο Βερολίνο, παραδείγματος χάρη, έχουν προσληφθεί 3.925 πρόσφυγες σε 75 καταλύματα. Στη Βαυαρία, είναι 9.000, ενώ η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες έχει κάνει λόγο για 100.000 πρόσφυγες – εργαζόμενους του ενός ευρώ. Στις προϋποθέσεις αυτών των θέσεων εργασίας περιλαμβάνεται το ανώτατο όριο εργασίας 20 ωρών την εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να μην κερδίζουν παραπάνω από 80 ευρώ τον μήνα, τα οποία προστίθενται στα 143 ευρώ «χαρτζιλίκι» που λαμβάνουν μηνιαίως από τον δήμο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά αναγνωρισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα εργασίας, αλλά αιτούντες άσυλο, οι οποίοι αλλιώς περνούν όλη την ημέρα χωρίς καμία απασχόληση, περιμένοντας την εξέταση των αιτήσεών τους.

Σε ένα γυμναστήριο της γερμανικής πρωτεύουσας, που έχει μετατραπεί σε κέντρο πρώτης υποδοχής, ο 23χρονος Ιρακινός Ζαΐντ σερβίρει τυπικό γερμανικό γκούλας (σούπα βοδινού με πατάτες) σε μια ουρά που αποτελείται από Σύρους, Ιρακινούς, Αφγανούς ή Μολδαβούς. «Αυτό μου επιτρέπει να έρχομαι σε επαφή με τους Γερμανούς που έρχονται εδώ και μοιράζουν μαζί μου γεύματα εθελοντικά και έτσι μαθαίνω τη γλώσσα», λέει ο Ζαΐντ με πλατύ χαμόγελο. «Και δεν κάθομαι απλά όλη μέρα στον καταυλισμό χωρίς να κάνω τίποτα».

Οι θέσεις εργασίας του ενός ευρώ αποτελούν κομμάτι της εργασιακής μεταρρύθμισης του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Επειτα από έντονες πιέσεις, τα γερμανικά συνδικάτα κατόρθωσαν να επιβάλουν την καθιέρωση κατώτατου μισθού, αλλά η εφαρμογή του φαίνεται να υποσκάπτεται από την πίσω πόρτα λόγω της ύπαρξης τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων πρόθυμων να εργαστούν με ωρομίσθια του ενός ευρώ. «Για να ενσωματώσουμε τους πρόσφυγες στη γερμανική οικονομία, χρειαζόμαστε πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα», είπε ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας συνδικάτων DGB.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή