«Σαλούν» η συνδιάσκεψη των Δημοκρατικών

«Σαλούν» η συνδιάσκεψη των Δημοκρατικών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι πρότινος, η μονομαχία μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, είχε κρατηθεί σε πολιτισμένα πλαίσια, στον αντίποδα της λυσσαλέας αντιπαράθεσης των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, με πρωταγωνιστή και τελικό νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, η συνδιάσκεψη των Δημοκρατικών στη Νεβάδα για την ανάδειξη των εκλεκτόρων που θα εκπροσωπήσουν την πολιτεία στην εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος αποτέλεσε θλιβερή εξαίρεση του κανόνα, αποτυπώνοντας την ολοένα και περισσότερο τοξική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

Η ακύρωση περίπου 60 αντιπροσώπων του στρατόπεδου Σάντερς για διαδικαστικούς λόγους εξαγρίωσε τους οπαδούς του αριστερού γερουσιαστή του Βερμόντ, οι οποίοι έκαναν λόγο για νοθεία υπέρ της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Κάποιοι εκ των πλέον θερμόαιμων δημιούργησαν ατμόσφαιρα «σαλούν» στο καζίνο που φιλοξενούσε τη συνδιάσκεψη των Δημοκρατικών, εκσφενδονίζοντας καρέκλες και μπουκάλια εναντίον οπαδών της Κλίντον, κάποιοι εκ των οποίων τραυματίστηκαν ελαφρά. Η αστυνομία του Λας Βέγκας διενεργεί έρευνες για το πρωτοφανές επεισόδιο, που ενίσχυσε τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Χίλαρι Κλίντον να συσπειρώσει τους οπαδούς του Σάντερς στην αποφασιστική μάχη του Νοεμβρίου απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον εξασφαλίσει τελικά το χρίσμα των Δημοκρατικών, κάτι που θεωρείται πρακτικά βέβαιο.

Χθες, οι δύο ανθυποψήφιοι των Δημοκρατικών αναμετρήθηκαν στις προκριματικές εκλογές δύο ακόμη πολιτειών, του Ορεγκον και του Κεντάκι. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προμήνυαν δύο αμφίρροπες αναμετρήσεις, με την Κλίντον να προηγείται στο Ορεγκον και τον Σάντερς στο Κεντάκι. Ακόμη και αν ο γερουσιαστής του Βερμόντ επικρατήσει και στις δύο πολιτείες, είναι σχεδόν αδύνατο μαθηματικά να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων στην εθνική συνδιάσκεψη των Δημοκρατικών, που θα αναδείξει τον προεδρικό υποψήφιο του κόμματος. Ωστόσο, ο Σάντερς έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει τη μάχη μέχρι και τις τελευταίες προκριματικές εκλογές της 7ης Ιουνίου –που περιλαμβάνουν και την Καλιφόρνια, την πολιτεία με τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων– ασκώντας πίεση στην Κλίντον για μετατόπιση των προγραμματικών της θέσεων προς τα αριστερά.

Στην προσπάθειά της να «καθαρίσει» όσο γίνεται πιο γρήγορα την αναμέτρηση των προκριματικών εκλογών ώστε να συγκεντρώσει όλη τη δύναμη πυρός εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, η Χίλαρι Κλίντον επιστράτευσε τη χρυσή εφεδρεία της, που δεν είναι άλλη από τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Στη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας της στο Κεντάκι, αποκάλυψε ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα καλέσει τον Μπιλ Κλίντον να αναλάβει καίριο κυβερνητικό ρόλο για την «αναζωογόνηση της οικονομίας».

Στο απέναντι στρατόπεδο, ο Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας κλείσει το κεφάλαιο των προκριματικών εκλογών, επιδίδεται σε μια συστηματική προσπάθεια να διευρύνει την απήχησή του, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες για την πολιτική απειρία του, ιδιαίτερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, επρόκειτο να συναντηθεί χθες το απόγευμα με μια από τις μεγαλύτερες μορφές της αμερικανικής διπλωματίας τον 20ό αιώνα, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ. Πάντως, η προηγούμενη συνάντησή του με έναν άλλο βετεράνο υπουργό Εξωτερικών των Ρεπουμπλικανών, τον Τζέιμς Μπέικερ, μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς την ίδια ημέρα ο τελευταίος δήλωσε ότι οι ιδέες του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική θα έκαναν τον κόσμο μας λιγότερο ασφαλή.

Στο μεταξύ, μετά τον Τζορτζ Κλούνεϊ, που δήλωσε από τις Κάννες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αναδειχθεί ο Τραμπ πρόεδρος της Αμερικής, άλλο ένα αστέρι του Χόλιγουντ εκτόξευσε πυρά εναντίον του. Από το Λονδίνο, όπου εκπροσώπησε την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Αντζελίνα Τζολί αποδοκίμασε τις εχθρικές για τους μετανάστες και τους μουσουλμάνους δηλώσεις του εκκεντρικού επιχειρηματία, τονίζοντας ότι η Αμερική «είναι χτισμένη από ανθρώπους που προέρχονται από όλον τον κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή