ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία – δημοσκοπήσεις: Προβάδισμα για την παραμονή στην Ε.Ε

vretania-amp-8211-dimoskopiseis-provadisma-gia-tin-paramoni-stin-e-e-2134266

Σειρά δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη και την Παρασκευή δίνουν το προβάδισμα στο στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Από τις πέντε έρευνες της κοινής γνώμης που διενεργήθηκαν πρόσφατα, οι τέσσερις δίνουν το προβάδισμα στην «παραμονή».

Έτσι το ινστιτούτο YouGov, σε δημοσκόπηση που δημοσίευσαν την Τετάρτη  οι Times, δίνει ποσοστό 44% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, έναντι 40% υπέρ της εξόδου, με 12% να δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Η ψήφος υπέρ της «παραμονής» προηγείται και σε μια άλλη δημοσκόπηση, εκείνην του ινστιτούτου ORB, που δημοσιοποιήθηκε χθες στην Daily Telegraph: το 55% των εκλογέων θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, μια άνοδος τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση. Αντίθετα, το στρατόπεδο της «εξόδου» υποχωρεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 40%.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου British Election Survey, για λογαριασμό της ηλεκτρονικής εφημερίδας The Independent, το 43% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και το 40,5% υπέρ της εξόδου από την Ένωση, ενώ μία έρευνα της Ipsos Mori για την Evening Standard δίνει μια πολύ πιο άνετη διαφορά με το 55% των ερωτηθέντων να τάσσονται υπέρ της παραμονής και το 37% υπέρ της εξόδου.

Έρευνα της ICM για τον Guardian δείχνει με εντυπωσιακό τρόπο τη διχοτόμηση των απαντήσεων ανάλογα με το αν η δημοσκόπηση πραγματοποιείται στο διαδίκτυο ή τηλεφωνικά: στην πρώτη περίπτωση το ποσοστό της εξόδου προηγείται κατά τέσσερις μονάδες, στη δεύτερη εκείνο της παραμονής προηγείται κατά οκτώ μονάδες (που γίνονται δέκα αν δεν ληφθούν υπόψη οι αναποφάσιστοι).

Τα αποτελέσματα αυτά αντανακλώνται στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν από το ινστιτούτο What UK Think, σύμφωνα με το οποίο το 52% των Βρετανών θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής και το 48% υπέρ της εξόδου,

Τη Δευτέρα τα δύο στρατόπεδα ήταν ισόπαλα.

Μολονότι η διαφορά μοιάζει να βαθαίνει υπέρ της «παραμονής», τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων επισημαίνουν ότι η συμμετοχή είναι καθοριστικός παράγοντας: όσο μικρότερη θα είναι η συμμετοχή, τόσο το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ θα έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει επειδή υποστηρικτές του είναι οι εκλογείς που έχουν το πιο ισχυρό κίνητρο για να πάνε να ψηφίσουν.

Στο μεταξύ, η πιθανότητα να ψηφίσει η Βρετανία υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε στο 76%, σύμφωνα με τις αποδόσεις στοιχημάτων που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία στοιχημάτων Betfair.

Στις 16 Μαΐου οι αποδόσεις των στοιχημάτων έδιναν 73% πιθανότητες στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ.