ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ποινή κάθειρξης 23 ετών στον Ζουζέ Ντιρσέου, άλλοτε δεξί χέρι του Λούλα

vrazilia-poini-katheirxis-23-eton-ston-zoyze-ntirseoy-allote-dexi-cheri-toy-loyla-2134288

Ο Ζουζέ Ντιρσέου, άλλοτε προσωπάρχης και δεξί χέρι του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010), καταδικάστηκε σήμερα σε ποινή κάθειρξης 23 ετών και τριών μηνών για διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και σύσταση και συμμορία στη δίκη του για το τεράστιο σκάνδαλο της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου.

Ο 70χρονος Ντιρσέου, αντάρτης την εποχή της χούντας και εξέχον στέλεχος του Κόμματος Εργατών (PT), το οποίο κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 2003 ως την περασμένη εβδομάδα, είχε ήδη καταδικαστεί το 2012 για μια άλλη υπόθεση διαφθοράς – που αφορούσε την εξαγορά ψήφων στο Κογκρέσο από το 2003 ως το 2005- σε ποινή κάθειρξης 10 ετών.

«Ούτε καν η καταδίκη από το ανώτατο δικαστήριο δεν μπόρεσε να εμποδίσει την εγκληματική υποτροπή», ανέφερε ο ομοσπονδιακός δικαστής Σέρζιου Μόρο στην ετυμηγορία του, υπογραμμίζοντας ότι ο Ντιρσέου συνέχισε να δρα στο πλαίσιο του κυκλώματος διαφθοράς της Petroleo Brasileiro SA, ή Petrobras, ακόμη και μετά την καταδίκη του για την εξαγορά ψήφων.

Ο Μόρο είναι ο επικεφαλής της έρευνας για το κύκλωμα διαφθοράς στην Πετρομπράς, το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Βραζιλίας.

Η έρευνα αυτή οδήγησε στη φυλάκιση δεκάδων στελεχών επιχειρήσεων και βετεράνων πολιτικών, συνέβαλε στην επιδείνωση της χειρότερης ύφεσης που έχει καταγραφεί στη Βραζιλία από τη δεκαετία του 1930, ενώ ενέτεινε την αγανάκτηση των πολιτών που βρισκόταν στο υπόβαθρο της διαδικασίας παραπομπής της προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ σε δίκη στη Γερουσία.

Η Γερουσία παρέπεμψε την πρόεδρο Ρουσέφ, μέντορας και προκάτοχος της οποίας ήταν ο Λούλα, σε δίκη στη Γερουσία για παραβίαση του νόμου για τα δημοσιονομικά, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάληψη της εξουσίας από μια προσωρινή κυβέρνηση που θεωρείται φιλικότερη έναντι των αγορών και των επιχειρήσεων.

Η Ρουσέφ, άλλοτε διευθύνουσα σύμβουλος της Πετρομπράς, δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες για το σκάνδαλο στην εταιρεία. Όμως σε βάρος του Λούλα, ιδρυτικού στελέχους του PT, όπως και ο Ντιρσέου, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα καθώς τον βαρύνουν υποψίες ότι του έγιναν «χάρες» από εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στο σκάνδαλο που είναι γνωστό στη Βραζιλία ως Mensalão («μηνιάτικο»).

Ο Λούλα και η Ρουσέφ αρνούνται κατηγορηματικά ότι έκαναν οτιδήποτε επιλήψιμο.

Πέρα από τον Ντιρσέου καταδικάστηκαν σήμερα άλλα δέκα πρόσωπα, ανάμεσά τους ο άλλοτε ταμίας του PT, Ζουάου Βακάρι Νέτου, σε εννιά χρόνια κάθειρξη. Τόσο ο Ντιρσέου όσο και ο Βακάρι Νέτου είναι ήδη έγκλειστοι σε μια φυλακή στο Παρανά της νότιας Βραζιλίας.

Ο Χενάτου Ντούκε, πρώην διευθυντής της Πετρομπράς, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη σε διαφθορά, ενώ σε 15 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Τζέρσουν Αλμάδα, πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Engevix, για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Οι Ντούκε και Αλμάδα επίσης είναι ήδη φυλακισμένοι.