ΚΟΣΜΟΣ

Απεργούν οι εφοριακοί για τις αλλαγές στη ΓΓΔΕ

apergoyn-oi-eforiakoi-gia-tis-allages-sti-ggde-2134327

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν σήμερα οι εφοριακοί υπάλληλοι, αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου για την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Στην ανακοίνωση, που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, τονίζεται ότι οι φόροι και τα δημόσια έσοδα είναι ο πυρήνας της εξουσίας του κράτους και σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχουν εκχωρηθεί σε ανεξάρτητες αρχές. Επιπλέον, σε όλα τα μοντέλα διοίκησης φορολογικών αρχών που καταγράφονται από τον ΟΟΣΑ, κανένα δεν βρίσκεται εκτός ιεραρχικού ελέγχου του υπουργού Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι με βάση το σχέδιο νόμου που παρουσίασε χθες η «Κ», οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών μεταφέρονται στην «Αρχή Δημοσίων Εσόδων» που θα συσταθεί από το 2017. Το πιο σημαντικό όμως και στο οποίο θα έπρεπε οι συνδικαλιστές να εστιάσουν είναι ότι με το νέο σχέδιο νόμου παύει ο ιεραρχικός έλεγχος από το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή η κρατική παρέμβαση για το ποιοι πρέπει να ελεγχθούν και ποιοι όχι.

Η ΠΟΕ – ΔΟΥ ζητεί από την κυβέρνηση:

• Να αποσύρει το σχετικό σχέδιο νόμου που προωθεί για ψήφιση.

• Την ενοποίηση των υπηρεσιών μας (ΓΓΔΕ–ΣΔΟΕ-ΚΤΗΜΑΤΙΚΕΣ υπηρεσίες) σε μια ενιαία υπηρεσία εντός του υπουργείου Οικονομικών.

• Τη μισθολογική εξομοίωση όλων των συναδέλφων μας.

• Τη νομική θωράκιση όλων των υπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι εφοριακοί θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναλυθούν η αντισυνταγματικότητα του νομοθετήματος, η επαπειλούμενη αμφισβήτηση των μελλοντικών δημοσίων εσόδων προς βεβαίωση και οι επιπλοκές στην υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που οι οργανικές τους θέσεις θα μεταφερθούν στη νέα Αρχή.