Ασφαλής τροφή τα μεταλλαγμένα

Ασφαλής τροφή τα μεταλλαγμένα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι αρκετά ασφαλή προς κατανάλωση, αναφέρει η πιο εμπεριστατωμένη μελέτη που έγινε μέχρι σήμερα επί του αντικειμένου, αν και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αντοχή των μεταλλαγμένων καλλιεργειών μπορεί μελλοντικά να προκαλέσει προβλήματα. Τα συμπεράσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών των ΗΠΑ και για την εξαγωγή τους οι ερευνητές μελέτησαν έρευνες είκοσι ετών για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, τα γνωστά μεταλλαγμένα. Ετσι, οι ερευνητές απηύθυναν έκκληση στους ρυθμιστικούς φορείς να μελετήσουν προσεκτικότερα το τελικό προϊόν, κάποιο καινούργιο φυτό, αντί για τη διαδικασία που οδήγησε στην παραγωγή του.

«Μελετήσαμε πολύ όλα όσα έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα για τα μεταλλαγμένα, έτσι ώστε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα τόσο όσον αφορά τις γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες όσο και τις συμβατικές», εξηγεί ο Φρεντ Γκουλντ πρόεδρος της επιτροπής, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Γενετικής Μηχανικής και Κοινωνίας του πολιτειακού πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Ο Γκουλντ αναγνωρίζει ότι ο πλούτος των στοιχείων και των απόψεων γι’ αυτό το τόσο αμφιλεγόμενο θέμα δημιούργησε ένα «εξαιρετικά πολύπλοκο τοπίο». Η νέα έκθεση, όμως, στοχεύει να προσφέρει μία καθαρή αξιολόγηση των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί.

«Αν και αναγνωρίζουμε την εγγενή δυσκολία ανίχνευσης των μακροπρόθεσμων συνεπειών για την υγεία και το περιβάλλον, η επιτροπή της μελέτης δεν εντόπισε βάσιμα στοιχεία που να υποδεικνύουν την ύπαρξη διαφορών όσον αφορά τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία ανάμεσα στις σημερινές γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και τις συμβατικές ούτε και διαπίστωσε σαφείς κινδύνους από τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα για το περιβάλλον», αναφέρει η έκθεση. «Οι νέες φυτικές ποικιλίες, που διαθέτουν νέα χαρακτηριστικά, τα οποία ενδεχομένως να εγκυμονούν κινδύνους για το περιβάλλον, θα πρέπει να μελετηθούν ενδελεχώς, ασχέτως από το αν δημιουργήθηκαν με γενετική τροποποίηση ή με συμβατικές μεθόδους».

Ταυτόχρονα, η έκθεση αναφέρει ότι «η εξέλιξη της ανθεκτικότητας σε χαρακτηριστικά γενετικώς τροποποιημένων φυτειών είναι ένα σημαντικό γεωργικό πρόβλημα», όπως παραδείγματος χάρη η αντοχή στα παράσιτα αλλά και τα έντομα. Αναφέρεται, εξάλλου, ότι σε πολλούς γεωγραφικούς τόπους, τα παράσιτα ανέπτυξαν αντοχή στα παρασιτοκτόνα glyphosate, στα οποία είναι ανθεκτικές οι περισσότερες «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες.

Oι βιολόγοι εφαρμόζουν από το 1980 μεθόδους γενετικής μηχανικής προκειμένου να δημιουργήσουν φρούτα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης αλλά και μεγαλύτερη αντοχή έναντι των ασθενειών. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση «τα μοναδικά γενετικώς τροποποιημένα χαρακτηριστικά που είναι διαδεδομένα, είναι αυτά που επιτρέπουν σε μία καλλιέργεια να αντέχει σε ένα παρασιτοκτόνο ή να είναι τοξικό σε έντομα παράσιτα». Η επιτροπή απέφυγε να κάνει γενικευμένους χαρακτηρισμούς για τα οφέλη ή τους κινδύνους των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Την ίδια στιγμή, η έκθεση αναγνωρίζει ότι δεν διαπιστώθηκε σχέση ανάμεσα «στην εμφάνιση ασθενειών και την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων», ενώ αναγνωρίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις ενίσχυσαν την ανθρώπινη υγεία, περιορίζοντας τις δηλητηριάσεις από παρασιτοκτόνα. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζει ότι οι αποδόσεις των μεταλλαγμένων καλλιεργειών δεν μεταβλήθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή