Airbus A320: Από τα πιο δημοφιλή αεροσκάφη

Airbus A320: Από τα πιο δημοφιλή αεροσκάφη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο αεροσκάφος τύπου Airbus A320, όπως αυτό που εξαφανίστηκε χθες από τα ραντάρ ενώ πετούσε ανοικτά της Καρπάθου μεταφέροντας 66 επιβαίνοντες, είναι από τα πιο δημοφιλή αεροσκάφη για πτήσεις μικρού και μέσου βεληνεκούς. Αρχισε να χρησιμοποιείται το 1988, πολύ αργότερα από το αντίπαλον δέος του, το Boeing 737. Οπως και να έχει, πρόκειται για έναν τύπο αεροσκάφους εξαιρετικά δημοφιλή τόσο στις αεροπορικές εταιρείες όσο και στους επιβάτες. Δεν είναι τυχαίο ότι 7.000 τέτοια αεροσκάφη έχουν ήδη παραδοθεί στους αερομεταφορείς. Τον μεγαλύτερο στόλο Airbus A320 διαθέτει η American Airlines, όπως εξάλλου και η EasyJet.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα AirSafe.com, τα αεροσκάφη Airbus A320 εμπλέκονται μέχρι σήμερα σε 14 θανατηφόρα δυστυχήματα (ανά 85 εκατ. πτήσεις). Μόλις πριν από μερικούς μήνες, ένας επιβάτης κατόρθωσε να κάνει αεροπειρατεία σε ένα τέτοιο αεροσκάφος της Egyptair και να το οδηγήσει στην Κύπρο. Σε αυτό το περιστατικό κανείς από τους 64 επιβαίνοντες δεν φαίνεται να κινδύνεψε.

Πολύ τραγικότερα για την αεροπορική οικογένεια τα συμβάντα του περυσινού Μαρτίου, οπότε ο συγκυβερνήτης της πτήσης 4U9525 της Germanwings ανέλαβε τον έλεγχο του αεροσκάφους, κλειδώνοντας τον κυβερνήτη έξω από το πιλοτήριο, και έριξε το Airbus στις γαλλικές Αλπεις σκοτώνοντας και τους 150 επιβαίνοντες.

Επίσης ένα Αirbus A320 της εταιρείας AirAsia Indonesia κατέπεσε και συνετρίβη στη Θάλασσα της Ιάβας πετώντας από τη Σουραμπάγια της Ινδονησίας στη Σιγκαπούρη. Οπως έδειξε η έρευνα, παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα στο πηδάλιο, ενώ ελλειμματική ήταν και η ανταπόκριση των δύο χειριστών στην κατάσταση ανάγκης που προέκυψε.

Ομως ένα Αirbus A320 ήταν και αυτό που κατάφερε να προσυδατωθεί στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης, όταν και οι δύο κινητήρες του βγήκαν εκτός λειτουργίας ύστερα από πλήγμα που δέχθηκε από πτηνά. Ο κυβερνήτης Τσέσλι Σούλενμπεργκ έγινε δεκτός ως ήρωας αφού κατάφερε να προσυδατώσει το αεροπλάνο, χωρίς να πάθουν το παραμικρό οι 150 επιβαίνοντες.

Τέλος, τον περασμένο Οκτώβριο κατέπεσε και συνετρίβη στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου ένα Airbus A321-200 ρωσικών αερογραμμών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 224 επιβαίνοντες. Το δυστύχημα οφείλεται σε τοποθέτηση βόμβας, όπως υποδεικνύουν Ρωσία και δυτικές δυνάμεις, κάτι που η Αίγυπτος ουδέποτε αναγνώρισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή