Η απειλή της τρομοκρατίας σε Αίγυπτο, Τουρκία ευνοεί τον ελληνικό τουρισμό

Η απειλή της τρομοκρατίας σε Αίγυπτο, Τουρκία ευνοεί τον ελληνικό τουρισμό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσθέτει νέα φορολογικά βάρη στον τουρισμό δημιουργώντας προσχώματα στην ανταγωνιστικότητα του τομέα, τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν ανταγωνίστριες χώρες δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα από βασικές αγορές θα βαίνει αυξανόμενο προς την Ελλάδα οδεύοντας προς την αιχμή της σεζόν.

Η πτώση του αεροσκάφους της EgyptAir στη Μεσόγειο προκαλεί νέους κραδασμούς στην τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου. Εάν αποδειχθεί ότι το αεροσκάφος έπεσε λόγω τρομοκρατικής ενέργειας, θα αποβεί καταστροφικό για τον τουρισμό της χώρας των Πυραμίδων, που ήδη έχει σοβαρές απώλειες λόγω των προβλημάτων ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο προορισμός. Για παράδειγμα, η Ρωσία που εξέταζε το τελευταίο διάστημα την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων με την Αίγυπτο φαίνεται ότι «παγώνει» τις σχετικές συζητήσεις. Αξιωματούχοι στη ρωσική κυβέρνηση δήλωσαν ότι ανεξάρτητα από τα αίτια της καταστροφής του αεροσκάφους δεν θα υπάρχει βιασύνη για αποφάσεις αεροπορικής επανασύνδεσης Ρωσίας – Αιγύπτου. «Κλειστός» προορισμός για τους Ρώσους τουρίστες είναι και η Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τη γειτονική χώρα. Οι παραπάνω εξελίξεις επαναπροσδιόρισαν την ταξιδιωτική συμπεριφορά των Ρώσων τουριστών. Πιο δημοφιλής προορισμός των Ρώσων για τον Μάιο είναι η Ελλάδα και η Ισπανία, όταν πέρυσι τέτοια εποχή ήταν η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας της Τουρκίας, οι συνολικές απώλειες της γειτονικής χώρας σε αριθμό ξένων τουριστών θα φθάσουν τα 7,6 εκατ. ενώ σημαντική πτώση αναμένεται να υποστούν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις. Σε επαναπροσδιορισμό των προγραμμάτων τους έχουν προχωρήσει και οι γερμανικών συμφερόντων τουριστικοί οργανισμοί όπως για παράδειγμα ο Thomas Cook, ο οποίος «μετέφερε» περίπου 1,2 εκατ. κρατήσεις από την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Τυνησία προς Ισπανία και άλλους προορισμούς.

Ολα δείχνουν ότι μεγάλοι κερδισμένοι προορισμοί για φέτος θα είναι η Ισπανία και η Κύπρος. Ηδη μεγάλος αριθμός ξενοδόχων των δύο χωρών έχουν προχωρήσει σε παύση πωλήσεων για την αιχμή της σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ως ασφαλής προορισμός θα βρεθεί για το επόμενο διάστημα στην κορυφή των επιλογών των ξένων τουριστών για κρατήσεις τελευταίας στιγμής.

Πάντως, εντός των τειχών οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων αντιδρούν για τις νέες επιβαρύνσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση στον τομέα κάνοντας λόγο για απογείωση φόρων και τελών. Επίσης, η τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ., Φωτεινή Αραμπατζή, κατηγόρησε την κυβέρνηση για άγρια φορολόγηση του τουρισμού. Από την πλευρά της η αν. υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, μιλώντας σε διάσκεψη Ελλάδας και Ρωσίας για τον προσκυνηματικό και θρησκευτικό τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στο Λαγονήσι, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει το υπουργείο για την ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή