Ιστορική συνάντηση Πάπα – ιμάμη στο Βατικανό

Ιστορική συνάντηση Πάπα – ιμάμη στο Βατικανό

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Με θερμό εναγκαλισμό και ανταλλαγή ασπασμών ολοκληρώθηκε χθες η γεμάτη συμβολισμούς συνάντηση μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του μεγάλου ιμάμη του τεμένους Αλ Αζάρ του Καΐρου, στο Βατικανό.

Η πρώτη αυτή συνάντηση στο Βατικανό μεταξύ του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του ανώτατου κληρικού του σουνιτικού Ισλάμ αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών του Πάπα Φραγκίσκου για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο δογμάτων, μετά την άνοδό του στον θρόνο το 2013.

«Η συνάντησή μας είναι το μήνυμα», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος σε σύντομο σχόλιό του, κατά τα πρώτα λεπτά της συνάντησής του με τον σεΐχη Αχμέτ αλ Ταγέμπ.

Σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη του ιμάμη Αλ Ταγέμπ, το τέμενος του Αλ Αζάρ, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ισλαμικής παιδείας στον ισλαμικό κόσμο, ανέφερε ότι ο ιμάμης απεδέχθη την πρόσκληση του Ποντίφικα, θέλοντας «να εξερευνήσει τρόπους εξάπλωσης της ειρήνης και της συναδέλφωσης».

Η συνάντηση, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, διήρκεσε περίπου τριάντα λεπτά, προτού ο ιμάμης περιηγηθεί στη βασιλική του Αγίου Πέτρου. Η απόφαση του ιμάμη Αλ Ταγέμπ να ταξιδέψει στη Ρώμη, που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτεί την αποκλιμάκωση της έντασης που επικράτησε στις σχέσεις Καθολικισμού και Ισλάμ. Σε ομιλία του το 2006, ο προκάτοχος του Φραγκίσκου, Βενέδικτος ΙΣΤ΄, είχε συνδέσει το Ισλάμ με τη βία, πυροδοτώντας αιματηρές διαδηλώσεις σε σχεδόν όλο τον αραβικό κόσμο και ακυρώνοντας την προσέγγιση μεταξύ Ισλάμ και Καθολικισμού, που είχε επιτύχει ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ το 2000.

Ο Πάπας προσέφερε στον ιμάμη του Αλ Αζάρ αντίγραφο της Εγκυκλίου «Laudato Si», επιστολή προς τους πιστούς, στην οποία καλεί τον κόσμο να συνειδητοποιήσει την απειλή της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη διευρυνόμενη οικονομική ανισότητα μεταξύ βιομηχανικού και αναπτυσσόμενου κόσμου.

«Χωρίς τις επανειλημμένες κινήσεις καλής θέλησης του Πάπα Φραγκίσκου με αποδέκτες τους μουσουλμάνους, η επίσκεψη του ιμάμη δεν θα είχε καταστεί δυνατή. Ο ιμάμης Αλ Ταγέμπ μεταφέρει μήνυμα προς τη Δύση, αλλά και προς τους μουσουλμάνους, για την ουσία του αληθινού Ισλάμ, σε μία προσπάθεια διάλυσης των παρεξηγήσεων που έχουν δημιουργήσει οι εξτρεμιστικές ομάδες.

Το μήνυμα του ιμάμη προς τις δυτικές χώρες είναι να μην αντιμετωπίζουν τους μουσουλμάνους πολίτες τους ως συμπαγή ομάδα που απειλεί την τοπική κοινωνία. Την ίδια ώρα, ενθαρρύνει τους μουσουλμάνους στις δυτικές χώρες να ενσωματωθούν στις κοινωνίες. Το μήνυμά του έχει δύο αποδέκτες», είπε ο υπ’ αριθμόν δύο του τεμένους Αλ Αζάρ, Αμπάς Σουμάν.

Μετά την ένταση των ετών του Βενέδικτου, ο Πάπας Φραγκίσκος κινήθηκε αποφασιστικά με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων με τον ισλαμικό κόσμο, αποστέλλοντας μήνυμα φιλίας με αφορμή το τέλος του Ραμαζανίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή