ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Οι αρχές απομακρύνουν τίγρεις από βουδιστικό ναό

1a-buddhist-m
a-tiger-yawn

Οι μοναχοί του βουδιστικού "ναού των τίγρεων" στη δυτική Ταϊλάνδη, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό τα τελευταία χρόνια, αναγκάστηκαν σήμερα να αποχωριστούν τις τίγρεις που "φιλοξενούσαν" και από τις οποίες προερχόταν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους.

Υπάλληλοι της υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων μπήκαν σήμερα στο ναό Βατ Πα Λουάνγκ Τα Μπούα και απομάκρυναν τρία από τα αιλουροειδή ενώ προειδοποίησαν ότι θα κατασχέσουν και όλα τα υπόλοιπα, καθώς οι αρχές δέχονται ισχυρές διεθνείς πιέσεις να καταστείλουν το λαθρεμπόριο άγριων ζώων.

Ο ναός αυτός, στην επαρχία Καντσαναμπούρι, δυτικά της Μπανγκόκ, φιλοξενεί περισσότερες από 100 τίγρεις. Ο τουρίστες φωτογραφίζονται με τα αιλουροειδή και τους επιτρέπεται να ταΐζουν με μπιμπερό τα μικρά τους. Ο ναός αυτοδιαφημίζεται ως "καταφύγιο άγριων ζώων" αλλά τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει καταγγελίες για λαθρεμπόριο και κακομεταχείριση των ζώων.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των τίγρεων θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη καθορίσει το πού θα μεταφερθούν τα ζώα.

Οι υπεύθυνοι του ναού διαψεύδουν τις κατηγορίες περί κακομεταχείρισης των ζώων. Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι οι τίγρεις εμφανίζονταν "άτονες" και επέτρεπαν στους τουρίστες να τις χαϊδεύουν και να φωτογραφίζονται μαζί τους όχι επειδή τις νάρκωναν αλλά επειδή έτσι είχαν εκπαιδευτεί να κάνουν.

Οι αρχές είχαν επιχειρήσει και πέρσι τον Απρίλιο να κατασχέσουν τα ζώα με το αιτιολογικό ότι ο ναός δεν διέθετε έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι τις κατέχει νόμιμα, αλλά οι μοναχοί είχαν αντιδράσει έντονα. "Αυτή τη φορά έχουμε εντολή δικαστηρίου, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, όταν ζητούσαμε μόνο τη συνεργασία των μοναχών", είπε ο Άντισορν Νουτσνταμρόνγκ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων.