Σάλο προκάλεσαν ρατσιστικά σχόλια μέλους της AfD

Σάλο προκάλεσαν ρατσιστικά σχόλια μέλους της AfD

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τις ρατσιστικές δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατά του αμυντικού της Μπάγερν Μονάχου Ζερόμ Μπόατενγκ, που προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο θύελλα στα γερμανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταδίκασε χθες η γερμανική κυβέρνηση. «Η φράση που διατυπώθηκε είναι αναξιοπρεπής και θλιβερή», δήλωσε από τη μεριά του ο ποδοσφαιριστής μετά τον αγώνα της Εθνικής Γερμανίας με τη Σλοβακία στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Euro 2016. Ο αντιπρόεδρος της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ δήλωσε στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine ότι «ο κόσμος τον βρίσκει καλό ως ποδοσφαιριστή, αλλά δεν θα τον ήθελε για γείτονα», αναφερόμενος στον Ζερόμ Μπόατενγκ, ο οποίος ωστόσο έχει γεννηθεί στο Βερολίνο από Γερμανίδα μητέρα και πατέρα από την Γκάνα.

Ακολούθησε τεράστια κινητοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χιλιάδες χρήστες να υπερασπίζονται τον δημοφιλή ποδοσφαιριστή της Μπάγερν Μονάχου υπό το hashtag #BoatengmeinNachbarn (Ο Μπόατενγκ γείτονάς μου). «Είμαι ευτυχής που είμαι Γερμανός, είμαι υπερήφανος γι΄αυτό, διαφορετικά δεν θα βρισκόμουν εδώ, στην ομάδα αυτή», προσέθεσε ο 27χρονος ποδοσφαιριστής. «Είμαι μια χαρά ενταγμένος, δεν έχω να πω τίποτε άλλο». Στο γήπεδο πολλοί οπαδοί τού έδειξαν την υποστήριξή τους υψώνοντας πλακάτ που έγραφαν «Ζερόμ, μετακόμισε κοντά μας».

«Αναρίθμητοι φίλαθλοι αντέδρασαν θαυμάσια στο στάδιο του Αουγκσμπουργκ και αλλού, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση στη φράση αυτή», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. Στη Γερμανία, όπου το ποδόσφαιρο είναι το σπορ όλων των κοινωνικών στρωμάτων και σημαντικό εργαλείο κοινωνικής ένταξης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Γκάουλαντ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, για πρώτη φορά από την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, η μετανάστευση πολιτών από τη Δύση προς την Ανατολή είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίθετη μετακίνηση πληθυσμού. Μετά την επανένωση το 1990, περίπου 200.000 Ανατολικογερμανοί συνέρρεαν στα δυτικά κρατίδια κάθε χρόνο σε αναζήτηση εργασίας και ευκαιριών. Ωστόσο, από το 2014 η τάση αυτή αναστράφηκε, χάρη κυρίως στην έλξη που ασκεί το Βερολίνο, αλλά και πόλεις όπως η Δρέσδη και η Λειψία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή