Επίθεση Τραμπ κατά του Τύπου

Επίθεση Τραμπ κατά του Τύπου

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύτατες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών μέσων ενημέρωσης εξαπέλυσε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανώς εκνευρισμένος για σειρά δημοσιευμάτων που ασκούν κριτική τόσο στην προεκλογική του εκστρατεία, όσο και στο επιχειρηματικό του παρελθόν.

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε ιδιαίτερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Τραμπ στον ομώνυμο πύργο του, στο κέντρο της Νέας Υόρκης, προκειμένου να ανακοινώσει τον κατάλογο των οργανώσεων βετεράνων του αμερικανικού στρατού που έγιναν δέκτες δωρεών του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου. Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα διαθέσει έξι εκατ. δολάρια σε οργανώσεις αρωγής των βετεράνων, χωρίς όμως να δημοσιοποιήσει τον σχετικό κατάλογο, κάτι που στη συνέχεια καυτηρίασαν αρκετά μίντια.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Τραμπ δημοσιοποίησε εν τέλει τον κατάλογο των δωρεών, οι οποίες φτάνουν αθροιστικά τα 5,6 εκατομμύρια. Στα 40 λεπτά της συνέντευξης Τύπου, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ενεπλάκη σε φραστικές διαμάχες με αρκετούς δημοσιογράφους. Αποκορύφωμα ήταν η επίθεσή του εναντίον ρεπόρτερ του τηλεοπτικού δικτύου ABC, τον οποίο αποκάλεσε «λεχρίτη» (sleaze).

Πονοκέφαλο για τον Τραμπ προκάλεσε και η δημοσιοποίηση, από την πλευρά της αμερικανικής Δικαιοσύνης, εγγράφων γύρω από τις δραστηριότητες του αμφιλεγόμενου Πανεπιστημίου Τραμπ. Από τα εν λόγω έγγραφα, που δημοσιοποιήθηκαν από τον δικαστή Γκονζάλο Κουρίελ, προκύπτει ότι το εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα είχε διοργανώσει το 2009 πρόγραμμα προκειμένου να μεταδώσει στους σπουδαστές τις γνώσεις του Τραμπ, ενός μεγαλοεπιχειρηματία του real estate, ώστε να εκμεταλλεύονται επενδυτικά τις κατασχέσεις κατοικιών, μετά την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων, το 2008. Ηδη, η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον αξιοποιεί τις σχετικές αποκαλύψεις για να πλήξει το «φιλολαϊκό» προφίλ του Τραμπ, επισημαίνοντας ότι δεν δίστασε να κερδοσκοπήσει με τις κατασχέσεις κατοικιών πολιτών που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που διοργάνωσε η εταιρεία Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, η Κλίντον προηγείται του Τραμπ με διαφορά 11 μονάδων σε πανεθνική βάση. Συγκεκριμένα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 46% των προτιμήσεων ψήφου, έναντι 35% του Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντως, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος εξασφάλισε απροσδόκητες συμπάθειες στην… κομμουνιστική Βόρεια Κορέα! Στο κύριο άρθρο του χθεσινού φύλλου της, η εφημερίδα Ροντόνγκ Σινμούν, επίσημο όργανο του κυβερνώντος κόμματος, σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας «δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία της καθώς παρακολουθεί από κοντά τις τοποθετήσεις του Αμερικανού προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ για την κορεατική χερσόνησο». Χωρίς να τοποθετείται ανοιχτά υπέρ του Τραμπ, το άρθρο σημειώνει με φανερή ικανοποίηση ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Νότιο Κορέα. Ακόμη περισσότερο προχωρημένο, άρθρο που δημοσιεύθηκε από προπαγανδιστική ιστοσελίδα του καθεστώτος Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτηρίζει τον Τραμπ «συνετό» πολιτικό, ο οποίος θα ήταν καλύτερος, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, από την «ξεροκέφαλη» Κλίντον. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τασσόταν ανεπιφύλακτα υπέρ του Δημοκρατικού ανθυποψηφίου της Κλίντον, Μπέρνι Σάντερς, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος είχε χαρακτηρίσει τον Ούγκο Τσάβες «κομμουνιστή δικτάτορα».

Τέλος, ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι θα επισκεφθεί τη Σκωτία, για να εγκαινιάσει το ανακαινισμένο γήπεδο γκολφ που κατέχει ο ίδιος, στις 24 Ιουνίου, δηλαδή την επομένη του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή