Χωριά κινδυνεύουν με αφανισμό

Χωριά κινδυνεύουν με αφανισμό

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να αποτελούν μικρούς παραδείσους για τους Βορειοευρωπαίους που αναζητούν να ζεσταθούν και να απολαύσουν το φως του ήλιου και το ήπιο κλίμα τους, αλλά τα ιταλικά χωριά βιώνουν την εγκατάλειψη και την ερήμωση από τους κατοίκους τους, όπως υποδεικνύει και μία νέα έκθεση που είδε τα φώτα της δημοσιότητας. Το ένα τρίτο των χωριών της Ιταλίας εγκαταλείπεται από τους μόνιμους κατοίκους του και κινδυνεύει με αφανισμό, αναφέρει η έκθεση της Legambiente, της εθνικής περιβαλλοντικής οργάνωσης της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, ο ένας στους επτά κατοίκους εγκατέλειψε τα μικρό χωριό στο οποίο ζούσε και είτε εγκαταστάθηκε σε μεγαλύτερες πόλεις είτε εγκατέλειψε τη χώρα και μετανάστευσε αλλού. Οι άνθρωποι που μένουν πίσω είναι όλο και πιο ηλικιωμένοι και ενδεικτικά ο αριθμός των κατοίκων που είναι 65 ετών ή μεγαλύτεροι αυξήθηκε κατά 83% τα τελευταία 25 χρόνια.

Πρόκειται, αξίζει να σημειωθεί, για ένα φαινόμενο που αφορά τα ορεινά βουνά στις Αλπεις και τα Απένινα μέχρι και τα μικρά χωριά της Σικελίας και της Σαρδηνίας. Σήμερα 2.500 χωριά κινδυνεύουν να μεταβληθούν σε χωριά-φαντάσματα, καθώς δύο εκατομμύρια κατοικίες έχουν εγκαταλειφθεί ή απλά έχουν εκκενωθεί από τους ιδιοκτήτες τους, αναφέρει η έκθεση, η οποία συντάχθηκε με τη βοήθεια της Εθνικής Ενωσης Ιταλικών Δήμων και Κοινοτήτων. Ο πρόεδρος, μάλιστα, της Ενωσης, Μάσιμο Καστέλι, τόνισε ότι μοναδική ελπίδα για τα χωριά αυτά που έρχονται αντιμέτωπα με την ερήμωση είναι η μεγαλύτερη υποστήριξη των τοπικών βιοτεχνιών και της γεωργίας, αλλά και η ενθάρρυνση της τουριστικής ανάπτυξης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι ξένοι τουρίστες επισκέπτονται συνήθως κάποιες πολύ γνωστές περιοχές όπως αυτή του Κιάντι στην Τοσκάνη, αλλά και την Ούμπρια και τη Σαρδηνία, χωρίς να δίνουν μεγάλη σημασία στα χωριά σε άλλα σημεία της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από τα χωριά που γνωρίζουν την ερήμωση προσπαθούν να προσελκύσουν νέο αίμα με την πώληση κατοικιών σε πολύ συμφέρουσες τιμές, με τον όρο οι νέοι ιδιοκτήτες να αναλάβουν την ανακαίνισή τους. Ενδεικτικά, στο χωριό Γκάντσι της Σικελίας ο δήμαρχος εκποίησε είκοσι κατοικίες έναντι ενός ευρώ την καθεμία, όσο δηλαδή κοστίζει και ένας καφές. Το ορεινό χωριό, το οποίο ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, διαθέτει ένα κάστρο και βρίσκεται στην κεντρική Σικελία, περίπου μία ώρα απόσταση από το παραθεριστικό κέντρο Τσεφαλού. Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που εκποιήθηκαν θα πρέπει να δημιουργήσουν τα σχέδια για την ανακαίνισή τους μέσα στην επόμενη χρονιά και να ολοκληρώσουν τις εργασίες εντός της ερχόμενης τριετίας. Η διαδικασία περιλαμβάνει την καταβολή χρημάτων για την αγορά αδειών αλλά και άλλων αμοιβών, που φτάνουν σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Σήμερα, το χωριό Γκάντσιείναι ένα χωριό γερόντων και κάθε χρόνο πεθαίνουν 15 έως 20 από τους μόνιμους κατοίκους, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να κινδυνεύει να αφανιστεί.

Αλλα χωριά ακουμπούν τις ελπίδες τους σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, που έχουν φτάσει στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια από τα κράτη της Αφρικής και της Ασίας, τα οποία μαστίζονται από τη φτώχεια και τους πολέμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή