Νέα επίθεση με 11 νεκρούς στην Τουρκία

Νέα επίθεση με 11 νεκρούς στην Τουρκία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, στοιχίζοντας τη ζωή σε 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας 36. Η επίθεση έλαβε χώρα σε ώρα αιχμής, γύρω στις 8.40 π.μ., όταν παρκαρισμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην πολυσύχναστη συνοικία Μπεγιαζίτ, κοντά σε πολλά ιστορικά αξιοθέατα και σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της πόλης. Επτά από τους νεκρούς είναι αστυνομικοί, καθώς το αυτοκίνητο εξερράγη όταν διερχόταν δίπλα του λεωφορείο που μετέφερε μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, μαρτυρώντας ότι στόχος της επίθεσης ήταν η τουρκική αστυνομία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολία», οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 4 υπόπτους, τους οποίους μετέφεραν στο αρχηγείο της αστυνομίας για ανάκριση.

Ανάληψη ευθύνης δεν υπάρχει ακόμα, ωστόσο παρόμοιες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένως Κούρδοι αυτονομιστές, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να βρίσκονται οι ίδιοι πίσω και από αυτή την επίθεση. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος Ερντογάν, αναφέροντας ότι η στοχοποίηση μεγάλων πόλεων, όπως η Κωνσταντινούπολη, «δεν είναι κάτι καινούργιο» για το PKK. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τις επιθέσεις «ασυγχώρητες», δηλώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εναντίον των τρομοκρατών μέχρι το τέλος, άφοβα και ακούραστα». Πάνω στο συμβάν τοποθετήθηκε και η Ε.Ε., δηλώνοντας τη συμπαράστασή της στην τουρκική κυβέρνηση και στον τουρκικό λαό και τονίζοντας τον κοινό αγώνα που πρέπει να δώσουν μαζί η Ε.Ε. και η Τουρκία εναντίον της παγκόσμιας απειλής της τρομοκρατίας.

Η επίθεση έρχεται να προστεθεί σε σειρά χτυπημάτων που έχουν πλήξει την Τουρκία από την αρχή του χρόνου, με κυριότερα τα δύο φονικά χτυπήματα του Ι.Κ. στην Κωνσταντινούπολη και τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις αδελφής οργάνωσης του PKK στην Αγκυρα. Αυτός ο κύκλος βίας έχει σημάνει συναγερμό στις δυνάμεις ασφαλείας όλης της χώρας, ενώ ταυτόχρονα έχει καταφέρει σημαντικό πλήγμα κατά του τουρισμού, ενός από τους βασικούς πυλώνες της τουρκικής οικονομίας. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, ο αριθμός ξένων επισκεπτών τον Απρίλιο ήταν κατά 28% μικρότερος από τον Απρίλιο του 2015, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή