Η Κλίντον «κλείδωσε» το χρίσμα

Η Κλίντον «κλείδωσε» το χρίσμα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού ακόμη κλείσουν οι κάλπες στις χθεσινές προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών σε έξι αμερικανικές πολιτείες, η Χίλαρι Κλίντον είχε εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτόρων, «κλειδώνοντας» το χρίσμα για την προεδρική αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου. Η 68χρονη πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι η πρώτη γυναίκα που θα λάβει το προεδρικό χρίσμα κόμματος εξουσίας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν της απομένει παρά μόνο το εμπόδιο που λέγεται Ντόναλντ Τραμπ στον δρόμο της προς τον Λευκό Οίκο.

Η Χίλαρι Κλίντον προηγούνταν ούτως ή άλλως του ανθυποψηφίου της Μπέρνι Σάντερς κατά τρία εκατομμύρια ψήφους και 243 εκλέκτορες, βάσει των αθροιστικών αποτελεσμάτων των προκριματικών εκλογών που είχαν διεξαχθεί μέχρι χθες το πρωί. Δεν είχε όμως εξασφαλίσει ακόμη την απόλυτη πλειοψηφία των εκλεκτόρων που θα ανακηρύξουν επίσημα τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στην εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος, η οποία θα διεξαχθεί στη Φιλαδέλφεια, τον επόμενο μήνα. Η πλάστιγγα έγειρε οριστικά προς το μέρος της, όταν τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητάς της ένας ορισμένος αριθμός «αριστίνδην εκλεκτόρων» (superdelegates) – μελών του Κογκρέσου, ηγετικών στελεχών του κόμματος και άλλων προσωπικοτήτων– οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Σύμφωνα με καταμέτρηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press και αρκετών τηλεοπτικών δικτύων, η Χίλαρι Κλίντον έφτασε τους 2.383 εκλέκτορες, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία.

Η καθαρή, αν και απροσδόκητα δύσκολη, νίκη της Κλίντον στη μαραθώνια αναμέτρησή της με τον αριστερό γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, αναμενόταν να επισφραγιστεί στις χθεσινές προκριματικές εκλογές – τις τελευταίες με εξαίρεση την αναμέτρηση της ερχόμενης εβδομάδας στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, που κλείνει την αυλαία. Στις έξι πολιτείες όπου ψήφιζαν χθες οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι, περιλαμβάνεται η Καλιφόρνια, η πολιτεία με τους περισσότερους εκλέκτορες (475) και η επίσης μεγάλη πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, όπου η Χίλαρι Κλίντον είχε πολύ μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα.

Την υποστήριξή της προς την πρώην υπουργό Εξωτερικών εξέφρασε χθες, διαρκούσης της ψηφοφορίας, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής των Δημοκρατικών στο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς, πλέον, Σώμα. «Είμαι ψηφοφόρος της Καλιφόρνιας και ψήφισα υπέρ της Χίλαρι Κλίντον», δήλωσε σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ΑΒC η Νάνσι Πελόσι, μια προσωπικότητα υψηλής επιρροής στη βάση των Δημοκρατικών. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Ομπάμα πρόκειται να τοποθετηθεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών στο θέμα της εκλογής του διαδόχου του.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει τη Χίλαρι Κλίντον, την υποψηφιότητα της οποίας πρόκειται να υιοθετήσει και δημοσίως. Αν το απέφυγε μέχρι τώρα, ήταν για να μην αποξενώσει τους ψηφοφόρους του Μπέρνι Σάντερς, οι οποίοι θα ερεθίζονταν από μία τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου ενώ δεν είχε ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η προαναγγελία του Ερνεστ, όπως και η ξεκάθαρη τοποθέτηση της Πελόσι ερμηνεύονται και ως άσκηση πίεσης στον Σάντερς να αποδεχθεί την επικράτηση της Κλίντον και να τη στηρίξει στον αγώνα των Δημοκρατικών εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, Ντόναλντ Τραμπ.

Η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται καθόλου αυτονόητη. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας ipsos, μόλις το 41% των οπαδών του Σάντερς δηλώνει ότι θα ψηφίσει Κλίντον. Εναν μήνα νωρίτερα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή