Επίσημη στήριξη Ομπάμα στην Κλίντον

Επίσημη στήριξη Ομπάμα στην Κλίντον

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στην αμερικανική πρωτεύουσα μετέβη χθες ο Μπέρνι Σάντερς, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε επίσημα τη στήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σάντερς.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Σάντερς δήλωσε ότι, αν και δεν αποσύρεται από την κούρσα, είναι ανοικτός σε συζήτηση με την κ. Κλίντον για το πώς θα αντιμετωπίσουν από κοινού τον Ντόναλντ Τραμπ, η εκλογή του οποίου «θα ήταν καταστροφική για τις ΗΠΑ».

Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν τον Σάντερς, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές παρουσίασαν χθες νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει περαιτέρω περιορισμούς στις προεκλογικές δαπάνες και τη διά βίου απαγόρευση για πρώην μέλη του Κογκρέσου να εργασθούν ως λομπίστες. Τα θέματα αυτά αποτέλεσαν προεκλογικές δεσμεύσεις του Σάντερς.

Στο μεταξύ, το ζήτημα του υποψηφίου αντιπροέδρου των Δημοκρατικών για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον, έχει αρχίσει να απασχολεί τον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ.

Ενα από τα επικρατέστερα ονόματα, που συζητούνται ευρέως, είναι αυτό της γερουσιαστού της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Ουόρεν.

Σύμφωνα με στενούς της συνεργάτες, η κ. Ουόρεν, παρότι έχει σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια αντιπρόεδρος στο πλευρό της κ. Κλίντον, θεωρεί ότι μια τέτοια προοπτική αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει αυτό της τοποθέτησης δύο γυναικών στο Δημοκρατικό ψηφοδέλτιο, κάτι το οποίο ίσως να έπληττε τις ελπίδες του κόμματος να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η 66χρονη Ουόρεν, που έχει αναδειχθεί σε έναν από τους αποτελεσματικότερους επικριτές του Τραμπ, έχει δεσμευθεί απέναντι στους ψηφοφόρους της να προωθήσει την προσωπική της προοδευτική πολιτική ατζέντα, εκφράζοντας τον φόβο ότι η επιλογή της ως υποψηφίας αντιπροέδρου θα οδηγούσε σε επιβεβλημένη σιγή.

Η επιλογή της κ. Ουόρεν θα δημιουργούσε ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα για το κόμμα. Ενδεχόμενη υποψηφιότητά της θα σήμαινε την παραίτησή της από τη γερουσιαστική της έδρα, επιτρέποντας στον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Τσάρλι Μπέικερ να αναδείξει τον προσωρινό της αντικαταστάτη μέχρι τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών εντός του 2017.

Η κ. Κλίντον, όμως, μπορεί να επιλέξει μεταξύ πλειάδας άλλων αξιόλογων πολιτικών προσώπων για τη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν ο γερουσιαστής του Οχάιο Σέροντ Μπράουν, η επιλογή του οποίου όμως θα δημιουργούσε το ίδιο πρόβλημα για το κόμμα όπως και της κ. Ουόρεν, καθώς ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Τζον Κέισικ θα επέλεγε τον προσωρινό αντικαταστάτη του. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας στέγασης HUD Τζούλιαν Κάστρο θα ήταν ενδιαφέρουσα επιλογή, ικανή να συσπειρώσει τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους στην υποψηφιότητα της κ. Κλίντον, ενώ ο πρώην κυβερνήτης της εκλογικά κρίσιμης πολιτείας της Βιρτζίνια Τιμ Οουεν θα μπορούσε να προσφέρει τους πολύτιμους εκλέκτορες στους Δημοκρατικούς.

Τη γερουσιαστή της Μινεσότα Εϊμι Κλομπούκερ θα μπορούσε επίσης να επιλέξει η υποψήφια των Δημοκρατικών, καθώς και τον σημερινό υπουργό Εργασίας, τον ισπανόφωνο και προοδευτικό Τόμας Περέζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή