Το μήνυμα συναίνεσης του Ριβέρα

Το μήνυμα συναίνεσης του Ριβέρα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ο ηγέτης των φιλελεύθερων Σιουδαδάνος, Αλμπέρ Ριβέρα, συνειδητοποιεί ότι το κεντρικό σύνθημα του κόμματός του, «λογική αλλαγή», δεν διαθέτει την αντισυστημική αίγλη εκείνων που χρησιμοποιούν οι ακροαριστεροί του αντίπαλοι.

Οι εκλογές, όμως, όπως λέει ο Ριβέρα, δεν πρέπει να θυμίζουν καλλιστεία. «Το να μιλάμε στους ψηφοφόρους για την ανάγκη συναίνεσης δεν είναι τόσο “σέξι” όσο να λέμε για πόλεμο κατά του εχθρού. Ο ρόλος μας, όμως, είναι να προσφέρουμε στους Ισπανούς μία λογική χώρα», λέει ο 36χρονος πρόεδρος του κεντρώου κόμματος στο διαδικτυακό περιοδικό Politico.

Ο Ριβέρα βέβαια δεν αντιμετώπιζε πάντα την πολιτική με τέτοιους όρους, καθώς όλοι θυμούνται ότι φωτογραφήθηκε γυμνός για αφίσα του κόμματος πριν από δέκα χρόνια στην Καταλωνία.

Πρόσφατη είναι επίσης η εχθρότητά του προς το Podemos, τους κύριους αντιπάλους των Σιουδαδάνος στις εκλογές της 26ης Ιουνίου. Ο πάντα κομψός Ριβέρα και ο μακρυμάλλης ηγέτης τoυ Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας επιδείκνυαν τις φιλικές τους σχέσεις σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ το Δεκέμβριο, πριν από τις τελευταίες εκλογές.

Η ιδεολογική πόλωση, που μοιάζει να χαρακτηρίζει το εκλογικό σώμα της Ισπανίας σημαίνει ότι οι Σιουδαδάνος θα αρκεσθούν τελικά στην τέταρτη θέση, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αποκτήσουν ικανό αριθμό εδρών, ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα.

Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι οι Σιουδαδάνος είναι η εφεδρεία του Λαϊκού Κόμματος, η οποία στο τέλος θα βοηθήσει τον Μαριάνο Ραχόι να διατηρηθεί στην εξουσία», είπε ο ηγέτης του Podemos, Ιγκλέσιας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ την περασμένη Κυριακή με τον Ριβέρα.

Μετά την εξασφάλιση της τρίτης θέσης στην κάλπη του Δεκεμβρίου, το Podemos εγκατάλειψε τις προσπάθειες να εμφανισθεί ως μετριοπαθής πολιτική δύναμη, επιλέγοντας να συνασπισθεί με το ακροαριστερό UI (Ενωμένη Αριστερά). Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν τη δεύτερη θέση στη συμμαχία Podemos – UI, με 25,5% των ψήφων, πίσω από το Λαϊκό Κόμμα με 28,5%. Τρίτοι αναδεικνύονται οι Σοσιαλιστές με 20,2%, μπροστά από τους Σιουδαδάνος με 16,6%

Ο Ριβέρα χαρακτήρισε τον συνασπισμό Podemos – UI «ξεκάθαρη απόδειξη του ιδεολογικού εξτρεμισμού του Podemos».

Σε μία προσπάθεια να διαχωρίσει τη θέση του από την ισπανική Αριστερά, ο Ριβέρα ταξίδεψε στα τέλη Μαΐου στη Βενεζουέλα για να σταθεί στο πλευρό της αντιπολίτευσης και να υπογραμμίσει τις ιδεολογικές και οικονομικές σχέσεις που διατηρεί το καθεστώς της χώρας με το Podemos.

Το ιστορικό προηγούμενο κεντρώων ευρωπαϊκών κομμάτων, τα οποία συνασπίσθηκαν με μεγαλύτερα σε κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ευρώπη είναι, όμως, δυσοίωνο για τους Σιουδαδάνος.

Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εξαφανίσθηκαν από τη βουλή το 2013, ύστερα από τέσσερα χρόνια στην εξουσία στο πλευρό της καγκελαρίου Μέρκελ, ενώ οι Βρετανοί ομόλογοί τους υπέστησαν δεινή ήττα στις περυσινές εκλογές, έχοντας παραμείνει επί μία τετραετία σε συνασπισμό με τους Συντηρητικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή