Τα τελικά «χαρτιά» των παρατάξεων και του… καιρού

Τα τελικά «χαρτιά» των παρατάξεων και του… καιρού

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προβλέψεις για κατακλυσμιαία γεγονότα με αφορμή το δημοψήφισμα για το Brexit επαληθεύτηκαν με κυριολεκτικό τρόπο στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, καθώς η χθεσινή ψηφοφορία διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή, που προξένησε σημαντικά προβλήματα στις συγκοινωνίες. Τουλάχιστον δύο εκλογικά τμήματα μετακόμισαν εσπευσμένα λόγω πλημμύρας και χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε κεντρικούς σταθμούς του Λονδίνου το απόγευμα, χωρίς να γνωρίζουν αν η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί εγκαίρως, ώστε να κατορθώσουν να ψηφίσουν.

Πολλοί από τους εγκλωβισμένους κατοικούσαν σε πόλεις-δορυφόρους του Λονδίνου και δεν ήταν σε θέση να επιβιβαστούν στους συρμούς των τρένων από κομβικούς σταθμούς όπως ο Waterloo και άλλοι. Στις πολλαπλές διαχωριστικές γραμμές που ανέδειξε το ιστορικό αυτό δημοψήφισμα, προσετέθη χθες και η γραμμή του καιρού, καθώς οι Σκωτσέζοι προσήλθαν στις κάλπες χωρίς εμπόδια.

Ο επικεφαλής της εκστρατείας του Vote Leave, Μάθιου Ελιοτ, συνέχισε χθες την καλλιέργεια διαχωρισμών με άλλο τρόπο: έστειλε σε εκατομμύρια ανθρώπους φωτογραφία ουράς έξω από εκλογικό τμήμα, ενημερώνοντάς τους ότι αυτή βρίσκεται «σε εύπορη συνοικία του Λονδίνου». «Υπάρχει πραγματική πιθανότητα να ψηφίσουν το Λονδίνο και η Σκωτία για να μείνουμε στην Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι η καρδιά αυτής της χώρας θα ψηφίσει να φύγουμε» έγραψε, εισπράττοντας το σχόλιο του βουλευτή των Εργατικών Τσούκα Γιουμούνα ότι «το Vote Leave κλείνει αυτή την εκστρατεία όπως την ξεκίνησε, προσπαθώντας να διχάσει και να στρέψει περιοχές έθνη και κοινότητες τη μία ενάντια στην άλλη».

Το μήνυμα «όχι στον διχασμό» κυριάρχησε στο στρατόπεδο της παραμονής στην Ε.Ε., αποτυπωμένο σε πρωτοσέλιδα όπως αυτό του σοβαρού γερμανικού περιοδικού Economist («Διχασμένοι θα πέσουμε») και της λαϊκής κυκλοφορίας γερμανικής εφημερίδας «Μπιλντ», που επιστράτευσε το χιούμορ για να πείσει τους Βρετανούς να μείνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση «Αγαπητοί Βρετανοί, αν μείνετε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υποσχόμαστε να αναγνωρίσουμε το γκολ στο Γουέμπλεϊ, να σας κρατήσουμε θέσεις με τις πετσέτες μας στις ξαπλώστρες, να βάλουμε τα ρολόγια μας σε αγγλική ώρα, να έρθουμε όλοι στα 100ά γενέθλια της βασίλισσας», έγραψε το πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας.

Η βρετανική Guardian δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό της νυχτερινή φωτογραφία της ευρωπαϊκής ηπείρου από το Διάστημα με την ερώτηση «Ποιοι θέλουμε να είμαστε;». Η απάντηση ήταν κρυμμένη στα τυπογραφικά στοιχεία του ονόματος της εφημερίδας, στα οποία ξεχώριζαν τα γράμματα Ι και Ν, δηλαδή «Εντός».

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Daily Mirror συνοψίστηκαν τα επιχειρήματα υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. με την εικόνα μιας σκοτεινής τρύπας. «Μην κάνετε το βήμα προς το σκότος» ήταν ο πηχυαίος τίτλος. «Για την οικογένειά σας, για τα παιδιά σας, για τη σύνταξή σας, για τις δουλειές σας, για το εθνικό σύστημα υγείας».

Το επιχείρημα ότι το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας θα καταρρεύσει σε περίπτωση Brexit χρησιμοποίησε και ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε χθεσινό μήνυμά του στο Twitter.

«Σήμερα είναι η μέρα που μπορούμε να ψηφίσουμε για ένα ισχυρότερο μέλλον – με τη Βρετανία να ηγείται, όχι να αποχωρεί από την Ευρώπη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον. «Τώρα είναι η στιγμή να πιστέψουμε σε αυτήν τη χώρα και να ψηφίσουμε αποχώρηση. Ας γίνει η σημερινή ημέρα η δική μας ημέρα ανεξαρτησίας» ήταν, αντιθέτως, το σχόλιο του βασικού εκπροσώπου της αποχώρησης, Μπόρις Τζόνσον.

«Ημέρα ανεξαρτησίας» ήταν και ο τίτλος της εφημερίδας Sun, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στη Βρετανία. Πάνω σε μία γραφιστική σύνθεση που εμφάνιζε τη Βρετανία από το Διάστημα, με τον ήλιο να ανατέλλει πάνω της, η εφημερίδα έγραψε: «Η επάνοδος της Βρετανίας. Σήμερα μπορείτε να απελευθερώσετε τη Βρετανία από το δόκανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η άλλη λαϊκής κυκλοφορίας εφημερίδα, Daily Mail, έπαιξε το χαρτί της μετανάστευσης. «Είναι ΜΥΘΟΣ ότι [αν η Βρετανία μείνει στην Ε.Ε.] θα απελαθούν οι άνεργοι μετανάστες που κατάγονται από χώρες της Ε.Ε.» έγραψε, θυμίζοντας στην παγκόσμια κοινή γνώμη τι είδους επιχειρήματα έχουν διαμορφώσει τη βρετανική εσωτερική συζήτηση στην κρίσιμη αυτή ιστορική καμπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή