Οι νικητές και οι χαμένοι του βρετανικού δημοψηφίσματος

Οι νικητές και οι χαμένοι του βρετανικού δημοψηφίσματος

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντέιβιντ Κάμερον

Ηταν γνωστό εξ’ αρχής πως ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας έθεσε την πολιτική του ακεραιότητα σε κίνδυνο με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, καθιστώντας τη διατήρηση της θέσης του στην Πρωθυπουργία σε περίπτωση Brexit, αδύνατη.

Ο Κάμερον υποσχέθηκε το 2013 πως θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, βασιζόμενος στις μεταρρυθμίσεις που συζήτησε με την Ε.Ε. και τις οποίες κατάφερε να εξασφαλίσει τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιά και προειδοποίησε τον Βρετανικό λαό για τα οικονομικά ρίσκα μιας πιθανής αποχώρησης από την Ε.Ε.

Συνολικά  84 από τις ηγετικές μορφές της καμπάνιας του Brexit, συμπεριλαμβανομένου του πρώην δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, συμφώνησαν πως ο Κάμερον οφείλει να παραμείνει στην πρωθυπουργία . Σε επιστολή τους προς τον ίδιο το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσαν:

«Πιστεύουμε πως ανεξάρτητα από την τελική απόφαση του λαού, έχετε την υποχρέωση αλλά και το καθήκον να συνεχίσετε την κυβέρνηση της χώρας.»

Η παρουσία του Κάμερον στην οδό Ντάουνινγκ θα είναι απαραίτητη για την  εξομάλυνση του οικονομικού κλίματος έπειτα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και την κατ’ επέκταση αναταραχή στις αγορές, ωστόσο, η πολιτική μάχη για την αρχηγία της χώρας είναι αναπόφευκτη.

Τζώρτζ Όσμπορν

Ο σύμμαχος του Κάμερον, Τζώρτζ Όσμπορν, στάθηκε στο πλευρό του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της εκστρατείας και αναφέρθηκε με τη σειρά του στις οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει ένα Brexit.

Και ενώ φαινόταν ως πιο πιθανό το σενάριο ο Όσμπορν να είναι ο επόμενος αρχηγός των Συντηρητικών, το πάθος του για την καμπάνια του Bremain και ο χαρακτηρισμός του «οικονομικά αμόρφωτοι» , προς τους υποστηρικτές του Bremain, του στοίχησαν συμμάχους εντός του κόμματος.

Η Βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph τον αποκάλεσε «υπουργό-καμικάζι» αφού προειδοποίησε το λαό πως η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. θα τον αναγκάσει να αλλάξει τον προϋπολογισμό , κάνοντας περικοπές στη χρηματοδότηση σχολείων και νοσοκομείων  και αυξάνοντας τη φορολογία.

Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο σοσιαλιστής αρχηγός της αντιπολίτευσης των Εργατικών, κρίθηκε για τον ουδέτερο ρόλο του στην καμπάνια του Bremain και είναι πολύ πιθανό να κατηγορηθεί για την απόφαση πολλών υποστηρικτών του κόμματος να υποστηρίξουν το Brexit.

Μπόρις Τζόνσον

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου υπήρξε ηγετική μορφή της εκστρατείας του Brexit ενθαρρύνοντας τη χώρα να «πάρει πίσω τον έλεγχο» . Το γεγονός πως θεωρείται από πολλούς χαρισματικός σε συνδυασμό με την ανορθόδοξη πολιτική του προσέγγιση, του χάρισαν ψηφοφόρους και δημοσιότητα, η οποία συχνά ήταν για τους λάθος λόγους. Τον Τζόνσον κατέκριναν πολλοί για το σχόλιο του οτι η Ε.Ε. είχε υιοθετήσει τη συμπεριφορά του Χίτλερ ενώ έχει κατηγορηθεί πως ενδιαφέρεται για την Πρωθυπουργία και όχι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Νάιτζελ Φάρατζ

Το δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. είναι το αποτέλεσμα μιας 25ετούς εκστρατείας για τον αρχηγό του UKIP. Το γεγονός πως το κόμμα του απέσπασε στήριξη λόγω του αντιμεταναστευτικού και αντικαθεστωτικού του χαρακτήρα, οδήγησε τον Κάμερον να ανακοινώσει το δημοψήφισμα πριν τρία χρόνια.

Παρόλα αυτά, υπόλοιποι υποστηρικτές του Brexit τον κατηγόρησαν για την αδυναμία του να εξηγήσει με βάσιμα επιχειρήματα τον τρόπο με τον οποίο η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. θα βοηθούσε στη μείωση του αριθμού των μεταναστών που φτάνουν στη Βρετανία.

Μερικοί σχολιαστές επισήμαναν τη πιθανή σύνδεση της αφίσας του UKIP που αναπαριστά ένα πλήθος προσφύγων να προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη, με τη δολοφονία της βουλευτού Τζο Κοξ.

Μάικλ Γκοβ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν το κυριότερο μέλος των Συντηρητικών που εναντιώθηκε στον Κάμερον, σημειώνοντας πως ο τελευταίος δεν έπραξε σωστά υποστηρίζοντας το Bremain, αν και σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του, ο Γκοβ κράτησε χαμηλότερους τόνους ως προς την αντίθεσή το.

Νικολά Στέρτζεον

Η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας και αρχηγός του SNP, υποστήριζε φανερά και δυναμικά την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Είχε ανακοινώσει πως θα προέβαινε σε δεύτερο δημοψήφισμα που θα έκρινε την ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας, εάν ο λαός ψήφιζε κατά της παραμονής, όπως και έγινε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή