Απογοήτευση ΗΠΑ, προσεκτική η Ρωσία

Απογοήτευση ΗΠΑ, προσεκτική η Ρωσία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα προτιμούσαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα». H δήλωση του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για την απογοήτευση του Λευκού Οίκου με την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει τις προτιμήσεις του επισκεπτόμενος τη Βρετανία και προτρέποντας τους Βρετανούς ψηφοφόρους να επιλέξουν την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι εξελίξεις δεν επηρεάζουν την ειδική σχέση με τη Βρετανία, ούτε τις διατλαντικές σχέσεις. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένουν απαραίτητοι εταίροι των ΗΠΑ, καθώς ξεκινούν να διαπραγματεύονται τη μεταξύ τους σχέση», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η παρουσία ενός τόσο στενού συμμάχου όσο το Λονδίνο στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης λειτουργούσε διαχρονικά ως δίαυλος άσκησης επιρροής. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή αντίδραση του δημάρχου της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, στο Twitter. «Χωρίς τη Βρετανία, κανείς δεν θα συνεχίσει να πολεμάει τόσο σκληρά για ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος μας», έγραψε ο Σομπιάνιν.

Οι επίσημες αντιδράσεις του Κρεμλίνου ήταν πολύ πιο προσεκτικές. «Το ζήτημα του Brexit αφορά την εσωτερική πολιτική της Βρετανίας και τις σχέσεις της με την Ε.Ε.», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές κυρώσεις ως ζήτημα που εξαρτάται κυρίως από τη στάση της κυβέρνησης της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση της Βρετανίας δεν θα έχει κάποια επίδραση στο ζήτημα αυτό. Συνολικά, ο Πούτιν είπε ότι το Brexit «θα έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις για όλους, και για εμάς».

Ενας από τους πολιτικούς που είδαν μόνο θετικά στην απόφαση των Βρετανών ήταν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Με την ασυναγώνιστη ικανότητά του να βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ο Τραμπ είχε φροντίσει να προγραμματίσει χθες ταξίδι στη Σκωτία, όπου διαθέτει πολυτελές ξενοδοχείο και γήπεδο γκολφ. Ο Τραμπ έκανε λόγο για «φανταστική είδηση». «Μ’ αρέσει να βλέπω ανθρώπους να παίρνουν πίσω τη χώρα τους», είπε ο Τραμπ. «Το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες ανάμεσα σε αυτό που συνέβη εδώ και στη δική μου εκστρατεία στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν σύνορα, δεν θέλουν να έρχεται στη χώρα τους άγνωστος κόσμος που δεν ξέρουν από πού προέρχεται», είπε.

Λεπτομέρειες, όπως ότι η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. ή ότι οι κοινότητες γύρω από το ξενοδοχείο του Τραμπ τον είχαν χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο, μετά τα σχόλιά του για απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, δεν επηρέασαν την εκστρατεία δημοσίων σχέσεων του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή