Τα μοιραία πρόσωπα του δημοψηφίσματος, απόφοιτοι του Ιτον

Τα μοιραία πρόσωπα του δημοψηφίσματος, απόφοιτοι του Ιτον

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάθηκε η Βρετανία στα γήπεδα και στο προαύλιο του Κολεγίου του Ιτον; Στους αποφοίτους του σχολείου συμπεριλαμβάνονται τόσο ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον όσο και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, λέει ο αρθρογράφος του Reuters Νιλ Ανμακ, που φοίτησε επίσης στο Ιτον. Ο δούκας του Ουέλινγκτον λέγεται ότι θεωρούσε τη νίκη του στη Μάχη του Βατερλώ, απόρροια των αρετών που του εμφύσησε η παιδεία του Ιτον. Η τρέλα του Κάμερον, όμως, να κηρύξει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην Ε.Ε. μαρτυρεί ορισμένα λιγότερο επιθυμητά χαρακτηριστικά της παιδείας αυτής.

Η φοίτηση των δύο κύριων παικτών του δημοψηφίσματος στο συγκεκριμένο σχολείο, όπου τα δίδακτρα ανέρχονται στις 37.000 λίρες ετησίως, πρέπει να αποτελεί κάτι παραπάνω από μία απλή σύμπτωση. Παρότι οι κακές αποφάσεις και οι οπορτουνιστές πολιτικοί προϋπάρχουν πολλούς αιώνες του Ιτον, η παιδεία που έλαβε ο Κάμερον μπορεί να συμβάλει στην εξήγηση της αλλόκοτης απόφασής του να προχωρήσει σε ένα δημοψήφισμα που ρίσκαρε τόσα πολλά για τόσα λίγα. Θα μπορούσε κάλλιστα να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός του, ίσως όμως να αδυνατούσε να πιστέψει σε πιθανή ήττα του.

Θα αποτελούσε πειρασμό να καταλογίσουμε αυτή την επιλογή στην αλαζονεία, ωστόσο, παρότι υπάρχουν αλαζόνες απόφοιτοι του Ιτον, η αλαζονική συμπεριφορά δεν αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό του σχολείου. Αυτά που θα μπορούσαμε να πούμε ότι χαρακτηρίζουν το Ιτον είναι η πεποίθηση ότι η τάξη, η παράδοση και οι ιεραρχικές δομές θα συνεχίσουν να κυριαρχούν ό,τι κι αν συμβεί, καθώς και η εξύμνηση της σταθερότητας και της επιτυχίας εις βάρος της αρετής και της εξυπνάδας.

Παρότι έξοχο σχολείο, το Ιτον δεν φημίζεται επίσης για την κατανόησή του προς αυτό που ονομάζουμε «χαμηλότερες τάξεις», στις οποίες συμπεριλαμβάνεται μεγάλος μέρος του αγγλικού πληθυσμού που δεν κατοικεί στο Λονδίνο. Από τη στιγμή που ένα αγόρι φθάνει στο Ιτον, νιώθει ιδιαίτερο, καθώς ντύνεται πλέον διαφορετικά και αναγκάζεται να μάθει καινούργιες λέξεις και να παίζει παιχνίδια που δεν παίζει κανένας άλλος. Σπανίως ενθαρρύνεται να λάβει υπόψη του τις ζωές όσων είναι λιγότερο τυχεροί από αυτό και να προβληματιστεί πάνω σε αυτές. Πώς θα μπορούσε, επομένως, ο Κάμερον να κατανοήσει την απόγνωση που νιώθουν οι ψηφοφόροι των χαμηλότερων αυτών τάξεων και την ανάγκη τους να δουν στους μετανάστες και στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον αποδιοπομπαίο τράγο για την οργή και την αγανάκτησή τους;

Τα γνωρίσματα αυτά του Ιτον, τα οποία χαρακτηρίζουν πολλά αντίστοιχα σχολεία, εμφανίζονται σε αφθονία στον λόγο παραίτησης του Κάμερον. Εχοντας φέρει τη χώρα σε κατάσταση πολιτικής παράλυσης με κίνδυνο διαγενεακών και γεωγραφικών συγκρούσεων, ο Κάμερον εξύμνησε τις αρετές της Βρετανίας, την κοινοβουλευτική της παράδοση και τη σταθερότητα της ενότητας των εθνών της. Αντιθέτως, δεν εξέφρασε καμία αυτοκριτική για την περίοδο της διακυβέρνησής του ή την επίγνωση ότι η μονομερής λιτότητα και η άνιση ανάπτυξη τροφοδότησαν την ψήφο δυσαρέσκειας που οδήγησε στην αυτοκαταστροφική επιλογή του Brexit.

Οι μαθητές του Ιτον μαθαίνουν από νωρίς για τους πολλούς σημαντικούς αποφοίτους του σχολείου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Ουέλινγκτον και ο Ούιλιαμ Πιτ ο Πρεσβύτερος. Οι μελλοντικοί μαθητές θα κάνουν καλά να θυμούνται μεταξύ αυτών και τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή