Oι δεσμοί του Ντ. Τραμπ με την ακροδεξιά

Oι δεσμοί του Ντ. Τραμπ με την ακροδεξιά

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το αστέρι που παραπέμπει στο άστρο του Δαβίδ δίπλα στη Χίλαρι Κλίντον, στην αφίσα που διακίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ, θα περνούσε ίσως απαρατήρητο αν δεν είχε προηγηθεί το μακροχρόνιο φλερτ του Τραμπ με τη συνωμοσιολογική ακροδεξιά. Tροποποιώντας την αφίσα και ισχυριζόμενος εκ των υστέρων ότι το εξαφανισμένο αστέρι έμοιαζε «με τα αστέρια που έχουν οι σερίφηδες», ο Τραμπ επιχείρησε να κλείσει από τη μία το μάτι σε όσους ερμηνεύουν την πολιτική της Ουάσιγκτον με όρους «εβραϊκής συνωμοσίας» και από την άλλη να παραστήσει το θύμα της «πολιτικής ορθότητας».

Το πρόβλημα για τον Τραμπ είναι ότι η αφίσα που διακίνησε μέσω Twitter προερχόταν από ένα νεοναζιστικό φόρουμ και επιπλέον ότι δεν ήταν η πρώτη φορά. Πολλά από τα στοιχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια της εκστρατείας του αντλούνται από τη φαρέτρα της αμερικανικής άκρας δεξιάς.

«Οι ευαγγελιστές χριστιανοί θα ακούσουν τις δηλώσεις του υπέρ του Ισραήλ, ενώ εμείς θα βλέπουμε τα σημάδια που στέλνει», έγραψε η Daily Stormer, ρατσιστική ιστοσελίδα, η οποία οφείλει το όνομά της στην ομώνυμη ναζιστική φυλλάδα. Τον Νοέμβριο ο Τραμπ διακίνησε πλαστά γραφήματα από το ανύπαρκτο «Γραφείο Εγκληματολογικών Στατιστικών», τα οποία παρουσίαζαν εντελώς παραποιημένη εικόνα του αριθμού των δολοφονιών λευκών από μαύρους. Η πηγή του προπαγανδιστικού υλικού ήταν ένας χρήστης του Twitter, ο οποίος ανέφερε στο προφίλ του ότι «έπρεπε να είχαμε ακούσει τον Αυστριακό με το μουστάκι». «Η στήριξη που απολαμβάνει ο Τραμπ μεταξύ όσων υποστηρίζουν ότι η λευκή φυλή είναι ανώτερη είναι άνευ προηγουμένου», έγραψε στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» ο πρόεδρος του κέντρου κοινωνικών ερευνών Southern Poverty Law Center, Ρίτσαρντ Κόεν. «Συνήθως αυτοί θέλουν να στείλουν στο πυρ το εξώτερον τους πολιτικούς, αλλά στον Τραμπ βρήκαν έναν σύμμαχο».

Τίποτε από όλα αυτά δεν προξενεί έκπληξη, αν θυμηθεί κανείς τις απαρχές της πολιτικής καριέρας του Τραμπ. Το 2011, προς τα τέλη της πρώτης θητείας του Ομπάμα, ο Τραμπ, που τότε ήταν διάσημος ως δισεκατομμυριούχος οικοδεσπότης του reality show «Ο μαθητευόμενος», κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι δεν είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου δεν είχε το δικαίωμα να γίνει πρόεδρος. Η καμπάνια δεν είχε καμία πραγματική βάση, βρήκε όμως απήχηση μεταξύ όσων δεν είχαν ακόμη «χωνέψει» ότι ένας μη λευκός θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μέσω του κινήματος των Birthers (αυτών που υποστήριζαν τις θεωρίες συνωμοσίας για τον τόπο γέννησης του Ομπάμα), ο Τραμπ βρήκε την ευκαιρία να συνδεθεί με το εκλογικό σώμα χρησιμοποιώντας ένα θέμα ταμπού: τη δυσφορία που ήταν διάχυτη σε κάποια τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας, λόγω της εκλογής του πρώτου μαύρου Αμερικανού προέδρου», γράφτηκε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», και το εν λόγω απόσπασμα περιλαμβάνεται στο άρθρο «Οι έξι εβδομάδες που ο Τραμπ μιλούσε συνέχεια για τον τόπο γέννησης του Ομπάμα».

Ο Λευκός Οίκος αρχικά αγνόησε τον Τραμπ, αλλά ύστερα από έξι εβδομάδες διαρκούς σφυροκοπήματος, οι επιτελείς του προέδρου αποφάσισαν ότι ήταν καιρός να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Εδωσαν στη δημοσιότητα τη χειρόγραφη ληξιαρχική πράξη γέννησης του Ομπάμα, από τα αρχεία του 1961 στη Χαβάη, όπου είχε γεννηθεί από μητέρα Αμερικανίδα και πατέρα Κενυάτη. Εν συνεχεία ο Ομπάμα παρέθεσε δείπνο στη Δημοσιογραφική Ενωση, στο οποίο μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο Τραμπ, και δεν έχασε την ευκαιρία να του κάνει πλάκα. «Κανείς δεν χαίρεται περισσότερο από τον Ντόναλντ για το γεγονός ότι αυτή η υπόθεση τελείωσε», είχε πει τότε ο Ομπάμα, «γιατί τώρα μπορεί να ασχοληθεί με τα πραγματικά σοβαρά θέματα, όπως το πώς πλαστογραφήσαμε το ταξίδι στο φεγγάρι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή