Οι πολύτιμες μοναχικές ώρες του Μπ. Ομπάμα μόλις πέσει το σκοτάδι

Οι πολύτιμες μοναχικές ώρες του Μπ. Ομπάμα μόλις πέσει το σκοτάδι

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα email καταφθάνουν αργά, συνήθως μετά τη 1 π.μ., προερχόμενα από μία διεύθυνση, γνωστή σε ελάχιστους. Οι κουρασμένοι αποδέκτες τους γνωρίζουν ότι για μία ακόμη φορά, δεν έχει πέσει να κοιμηθεί. Τα μεταμεσονύκτια μηνύματα του προέδρου μπορεί να είναι ερωτήσεις σχετικές με υπομνήματα που μόλις διάβασε, ειδοποιήσεις αναφορικά με επικείμενους λόγους του, ακόμη και πειράγματα για την ήττα της ομάδας του παραλήπτη. Ενδεικτικά, τον περασμένο μήνα ο Μπέντζαμιν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας και ο Ντένις Μακντόνοου, προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, δέχθηκαν ένα email στις 12.30 π.μ., στο οποίο ο πρόεδρος Ομπάμα τους ειδοποίησε για το ότι εργαζόταν περίπου τρεις ώρες πάνω σε ένα χειρόγραφο, γράφοντας μία καταδίκη αναφορικά με τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το μακελειό στο Ορλάντο, η οποία θα συμπεριλαμβανόταν στις πρωινές του δηλώσεις.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αποκαλεί τον εαυτό του «νυχτόβιο», θεωρώντας τις μοναχικές ώρες μετά τη δύση του ηλίου το ίδιο απαραίτητες με τις ώρες που περνάει στο Οβάλ Γραφείο, το προεδρικό δωμάτιο εργασίας, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σχεδόν κάθε βράδυ που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, αφού δειπνήσει με τη σύζυγό του και τις κόρες του στις 6.30 μ.μ., αποσύρεται στο προσωπικό του γραφείο, το επονομαζόμενο «Treaty Room», το ιστορικό δωμάτιο μέσα στο οποίο έχουν υπογραφεί αναρίθμητα έγγραφα ιστορικής σημασίας. Εκεί, σύμφωνα με τους στενότερους συνεργάτες του, περνάει τις επόμενες τέσσερις με πέντε ώρες ολομόναχος, δουλεύοντας πάνω σε επικείμενους λόγους του, εξετάζοντας στοίβες εγγράφων και υπομνημάτων και διαβάζοντας καθημερινά δέκα επιλεγμένα γράμματα Αμερικανών πολιτών. Παράλληλα, το τηλεοπτικό κανάλι αθλητικού περιεχομένου ESPN είναι ανοιχτό με την ένταση χαμηλωμένη, αναφέρει ο Ραμ Εμάνουελ, ο πρώτος προσωπάρχης του προέδρου Ομπάμα και τωρινός δήμαρχος του Σικάγο. Τις ώρες αυτές βρίσκεται καθισμένος είτε στην περιστρεφόμενη δερμάτινη πολυθρόνα του γραφείου του κάτω από το πορτρέτο του προέδρου Οδυσσέα Γκραντ, είτε στον καναπέ του δωματίου. Για να παραμείνει ξύπνιος δεν καταφεύγει στην καφεΐνη, πίνοντας σπάνια τσάι ή καφέ. Οπως αναφέρουν διάφοροι φίλοι του, το μοναδικό πράγμα που ο πρόεδρος Ομπάμα τρώει κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι 7 ελαφρώς αλατισμένα αμύγδαλα. «Ούτε 6, ούτε 8, πάντα 7 αμύγδαλα», ανέφερε αστειευόμενος ο πρώην προσωπικός σεφ της οικογένειας Ομπάμα, Σαμ Κας.

«Συνήθως κοιτάω ενημερωτικά έγγραφα ή γράφω μέχρι περίπου τις 11.30 μ.μ., μετά διαβάζω για περίπου μίση ώρα και ξαπλώνω γύρω στις 12-12.30 π.μ.», είχε αναφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα το 2009 στον αρχισυντάκτη του Newsweek Τζον Μίτσαμ. Πέντε χρόνια μετά, στην εκπομπή του ABC «Live With Kelly And Michael», ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μένει ξύπνιος μέχρι τις 2 η ώρα, κάνοντας διάφορες εργασίες, ενώ πρόσθεσε ότι κοιμάται περίπου πέντε ώρες τη μέρα, ξυπνώντας καθημερινά στις 7.00 π.μ. Ωστόσο, όταν επίκειται λόγος, ο πρόεδρος Ομπάμα κοιμάται ακόμα λιγότερο. Ο Κόντι Κίναν, κύριος λογογράφος του προέδρου, αναφέρει πολλά περιστατικά όπου κλήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να τελειοποιήσουν μαζί κάποιον επικείμενο λόγο του. «Κάτι συμβαίνει με τη νύχτα», ανέφερε ο Κίναν, προβληματιζόμενος για τη διαχείριση του προεδρικού χρόνου. «Είναι μικρότερη. Σε αφήνει να σκεφτείς».

Παρ’ όλα αυτά, στο προσωπικό γραφείο του προέδρου δεν λαμβάνουν χώρα μονάχα εργασίες. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρέσκεται να παίζει Words With Friends στο iPad του, ένα παιχνίδι παρόμοιο με το Scrabble, ενώ όταν η τηλεόραση μεταδίδει σημαντικούς αγώνες, η έντασή της αυτομάτως ανεβαίνει. Επίσης, προσπαθεί να μένει ενημερωμένος σχετικά με την επικαιρότητα, παρακολουθώντας τη ροή των ειδήσεων στην τηλεόραση και στις ιστοσελίδες των New York Times, της Washington Post και της Wall Street Journal. Επιπλέον, όπως και η σύζυγός του, είναι οπαδός τηλεοπτικών σειρών όπως το «Boardwalk Empire», το «Game Of Thrones» και το «Breaking Bad».

Ονειροπόληση

Χρόνος υπάρχει και για ονειροπόληση για το πώς θα είναι η ζωή έξω από τον Λευκό Οίκο. Οπως αναφέρει ο δήμαρχος του Σικάγου Ραμ Εμάνουελ, ο ίδιος και ο πρόεδρος Ομπάμα φαντάστηκαν κάποια στιγμή να μετακομίζουν στη Χαβάη και να ανοίγουν ένα μαγαζί με μπλούζες, το οποίο θα πουλάει μόνο ένα μέγεθος (medium) και μόνο ένα χρώμα (λευκό), ονειρευόμενοι να μη χρειάζεται πια να παίρνουν καμία απολύτως απόφαση. Κατά τη διάρκεια δύσκολων συνεδριάσεων στον Λευκό Οίκο, όπου η λήψη μιας θετικής απόφασης φάνταζε αδύνατη, ο Εμάνουελ γύρναγε προς το μέρος του προέδρου Ομπάμα, λέγοντάς του «λευκό» και εκείνος με τη σειρά του απαντούσε «medium». Τέλος, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός γεύματος τον Μάρτιο, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί όταν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο είναι «τρεις με τέσσερις μήνες ύπνου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή