Κινήσεις θωράκισης της βρετανικής οικονομίας

Κινήσεις θωράκισης της βρετανικής οικονομίας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δυσοίωνες προβλέψεις για επιβράδυνση της οικονομίας και «υλοποίηση ορισμένων εκ των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» για τους οποίους είχε προειδοποιήσει τους Βρετανούς σε περίπτωση Brexit, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ανακοίνωσε χθες τις κινήσεις με τις οποίες αναλαμβάνει να θωρακίσει τη βρετανική οικονομία, προωθώντας αύξηση του δανεισμού. Τον επόμενο μήνα, άλλωστε, αναμένεται πως η Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια της στερλίνας και θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Προκειμένου να ενθαρρύνει τις τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια σε βρετανικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η Τράπεζα της Αγγλίας μειώνει το ύψος των κεφαλαίων που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικό. Ζητούμενο να απελευθερωθούν 150 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 176,4 δισ. ευρώ, που θα μπορούν να διαθέσουν για πιστώσεις. Ανακαλεί, έτσι, απόφαση που έλαβε μόλις προ ολίγων μηνών όταν επέβαλε αυστηρότερες απαιτήσεις, καθώς δεν είχε ακόμη κλιμακωθεί η ανησυχία για το ενδεχόμενο του Brexit. Οπως σχολίασε ο κ. Κάρνεϊ, η κίνηση «συνεπάγεται ότι τα 3/4 των βρετανικών τραπεζών, που αντιπροσωπεύουν το 90% του δανεισμού, θα έχουν άμεσα μεγαλύτερη ευελιξία να διαθέσουν πιστώσεις».

Σε ό,τι αφορά τις βρετανικές τράπεζες, στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα η Τράπεζα επισημαίνει πως βρίσκονται σε καλή κατάσταση ως προς την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Ο κ. Κάρνεϊ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, με τους επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών που τον διαβεβαίωσαν ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα από το σοκ του δημοψηφίσματος. Παράλληλα, η Τράπεζα ανακοίνωσε πως θα καταγράφει προσεκτικά πέντε εστίες κινδύνου με πρώτη το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το οποίο αγγίζει το 7% του βρετανικού ΑΕΠ και σύμφωνα με την Τράπεζα θα χρηματοδοτηθεί από εγχώριες επενδύσεις.

Ως δεύτερη εστία κινδύνου που προτίθεται να παρακολουθεί προσεκτικά ανέφερε την πορεία της αγοράς ακινήτων και τις αποτιμήσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Οπως τονίζει, οι εισροές κεφαλαίων στη Βρετανία και ειδικότερα στη βρετανική αγορά ακινήτων βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση κατά 50% το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ομως οι εισροές ξένου επενδυτικού κεφαλαίου αντιπροσωπεύουν το 45% των αγοραπωλησιών ακινήτων στη Βρετανία από το 2009 και μετά. Επίσης, θα καταγράφει προσεκτικά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά της Βρετανίας, καθώς η Τράπεζα εκφράζει ανησυχία για το ύψος του ιδιωτικού χρέους και «το πόσο ευάλωτα είναι ορισμένα νοικοκυριά στην αύξηση της ανεργίας και του κόστους δανεισμού». Θα παρακολουθεί, επίσης, τις υπερχρεωμένες εταιρείες εμπορίας γης, τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία αλλά και κάθε μεταβολή στην εύθραυστη ρευστότητα στις χρηματαγορές.

Σχολιάζοντας την κίνηση του Μαρκ Κάρνεϊ, ο επικεφαλής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ανταμ Μάρσαλ, τόνισε πως «στοχεύει στο να τονώσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων σε μια στιγμή πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας». Ο ίδιος κάλεσε την Τράπεζα της Αγγλίας να παρακολουθεί προσεκτικά τις χορηγήσεις δανείων «ιδιαιτέρως στις νέες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις που συχνά πλήττονται πρώτες όταν επιδεινώνονται οι συνθήκες». Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας που θα συνεδριάσει στις 14 Ιουλίου και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές όπως ο Τζέιμς Νάιτλι της ING Bank NV του Λονδίνου, μάλλον θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,245% και θα αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε 500 δισ. στερλίνες από τα 375 δισ. στερλίνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή