Εκεχειρία 72 ωρών ανακοίνωσε η Συρία

Εκεχειρία 72 ωρών ανακοίνωσε η Συρία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελπίδες για αποκλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία δημιούργησε η εκεχειρία 72 ωρών, με αφορμή τη θρησκευτική εορτή του Εϊντ αλ Φιτρ, την οποία ανακοίνωσε η διοίκηση του κυβερνητικού στρατού. Το Εϊντ αλ Φιτρ σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας του Ραμαζανίου και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες θρησκευτικές εορτές στον μουσουλμανικό κόσμο. Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας ανακοίνωσαν ότι θα τηρήσουν «καθεστώς σιγής» για 72 ώρες, αρχής γενομένης από τη 1 π.μ. της Τετάρτης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν αν η κατάπαυση του πυρός θα αφορά και τις περιοχές που ελέγχονται από τις τρομοκρατικές τζιχαντιστικές οργανώσεις του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νούσρα, οι οποίες θεωρούνται νόμιμοι στόχοι από τη διεθνή κοινότητα.

Στη χειρονομία της κυβέρνησης Ασαντ έσπευσε να ανταποκριθεί ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, οργάνωση-ομπρέλα της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. «Εμείς, οι ένοπλες επαναστατικές οργανώσεις της Συρίας, καλωσορίζουμε την προσπάθεια για εκεχειρία, ώστε να γιορτάσουμε ειρηνικά το Εϊντ αλ Φιτρ. Ανακοινώνουμε ότι θα τηρήσουμε την εκεχειρία, στον βαθμό που θα πράξει το ίδιο η άλλη πλευρά», αναφέρει μήνυμα του Μοχάμεντ Αλούς, επικεφαλής των διαπραγματευτών της αντιπολίτευσης, το οποίο αναρτήθηκε στον προσωπικό λογαριασμό του, στο Twitter.

Την προσωρινή κατάπαυση του πυρός χαιρέτισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εκφράζοντας την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τη Ρωσία, ώστε να γίνει η θετική αυτή εξέλιξη καταλύτης για μια μονιμότερη εκεχειρία. «Χαιρετίζουμε την κήρυξη καθεστώτος ηρεμίας για 72 ώρες από τον συριακό στρατό για τον εορτασμό του Εϊντ και ελπίζουμε ότι αυτό θα τηρηθεί από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την Τιφλίδα της Γεωργίας, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη. «Διεξάγουμε συνομιλίες με διάφορα μέρη, ανάμεσά τους και με τη Ρωσία, για την πιθανότητα επέκτασης της κατάπαυσης του πυρός», προσέθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Πάντως, η αντικαθεστωτική οργάνωση Τζαΐς αλ Ισλάμ υποστηρίζει, με ανακοίνωσή της, ότι ο κυβερνητικός στρατός, παραβιάζοντας την εκεχειρία που ο ίδιος ανήγγειλε, επιτέθηκε στην πόλη Μαΐντα, οχυρό των ανταρτών, ανατολικά της Δαμασκού. Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών γύρω από την πόλη του Χαλεπίου, η οποία παραμένει διχοτομημένη ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

Σε τζαμί της Χομς ο Ασαντ

Στο μεταξύ, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ συμμετείχε στην προσευχή για το Εϊντ αλ Φιτρ σε κεντρικό τζαμί της πόλης Χομς, στην κεντρική Συρία. Η Χομς αποτελούσε μέχρι πρόσφατα προπύργιο των αντικαθεστωτικών, αλλά ο κυβερνητικός στρατός, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, κατάφερε να τους εκδιώξει από ολόκληρη σχεδόν την πόλη, με εξαίρεση έναν μικρό θύλακο, στα περίχωρα. Το τέμενος Αλ Σάφα, που επισκέφθηκε ο Ασαντ, βρίσκεται σε μια συνοικία που θεωρείται πιστή στο καθεστώς και έχει βομβαρδιστεί κατ’ επανάληψη από το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ Νούσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή