Σεξουαλικές επιθέσεις σε μουσικό φεστιβάλ στη Σουηδία

Σεξουαλικές επιθέσεις σε μουσικό φεστιβάλ στη Σουηδία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Δεκάδες γυναίκες κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα βιασμού ή σεξουαλικής παρενόχλησης κατά τη διάρκεια δύο μεγάλων μουσικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Σουηδία το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανέφερε η τοπική αστυνομία.

Ειδικότερα, ο αστυνομικός επιθεωρητής Λέιφ Νίστρομ επισήμανε ότι έχουν κατατεθεί 32 καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του τριήμερου μουσικού φεστιβάλ στην πόλη Κάρλσταντ, 300 χιλιόμετρα δυτικά της Στοκχόλμης, ενώ το νεαρότερο θύμα ήταν μόλις 12 ετών. Μέχρι στιγμής, η αστυνομία έχει καταλήξει σε επτά υπόπτους τους οποίους επιθυμεί να ανακρίνει προκειμένου να καταλήξει αν εμπλέκονται στα σεξουαλικά εγκλήματα.

Την ίδια στιγμή στο Νόρκοπινγκ η αστυνομία ανέφερε στα τοπικά ΜΜΕ ότι ερευνώνται πέντε καταγγελίες για βιασμό και περισσότερες από δέκα σεξουαλικές επιθέσεις, που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Μπραβάλα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη. Η βρετανική ορχήστρα Mumford & Sons, που συμμετείχε στο φεστιβάλ, ανάρτησε σχόλιο στην σελίδα της στο Facebook στην οποία αναφέρει τη λύπη και τον αποτροπιασμό της για τα συμβάντα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει ξανά στο φεστιβάλ αν η αστυνομία και οι διοργανωτές δεν τους βεβαιώσουν πως «κάνουν κάτι προκειμένου να μπει τέλος σε αυτό τον ασυνήθιστα υψηλό αριθμό επιθέσεων σεξουαλικής βίας».

Κάθετος υπήρξε και ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση «ολωσδιόλου απαράδεκτη» τονίζοντας την ίδια στιγμή ότι η νομοθεσία για τα σεξουαλικά εγκλήματα πρέπει να γίνει αυστηρότερη. «Βρισκόμαστε στο στάδιο της αναθεώρησής της», τόνισε σε πολιτική ομιλία, προσθέτοντας ότι «είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η αστυνομία, οι εισαγγελείς και άλλοι αρμόδιοι αξιωματούχοι είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τέτοια εγκλήματα».

Ο αστυνομικός επιθεωρητής Νίστρομ, εξάλλου, τόνισε μιλώντας προς δημοσιογράφους του Associated Press ότι αν και οι δράστες των επιθέσεων στο Κάρλσταντ έχουν ταυτοποιηθεί δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Αρνήθηκε, ωστόσο, να δώσει στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα των δραστών ή να σχολιάσει κατά πόσο οι επιθέσεις διαπράχθηκαν από ντόπιους ή από αλλοδαπούς, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. «Θέλουμε να βρούμε τους δράστες διότι πρέπει να τους θέσουμε κάποια ερωτήματα. Ο αριθμός των σεξουαλικών επιθέσεων παρουσιάζει μια σχετική αύξηση συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα, αλλά δεν είμαι βέβαιος αν πρόκειται για ένα διαδεδομένο πρόβλημα σε όλα τα μουσικά φεστιβάλ», κατέληξε ο Νίστρομ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας του Νορκόπινγκ, Τόμας Ανιεβικ, δήλωσε ότι υπήρχε μεγάλος συνωστισμός στο φεστιβάλ όταν κάποια γυναίκα 20 ετών ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα βιασμού, χωρίς ωστόσο να μπορεί να περιγράψει τον δράστη ή να υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή