Ανησυχία στις ΗΠΑ για αστυνομική βία

Ανησυχία στις ΗΠΑ για αστυνομική βία

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ. Νεκρός από πυρά αστυνομικού έπεσε το βράδυ της Τετάρτης ο 32χρονος μαύρος διευθυντής σχολικής καφετέριας, Φιλάντο Καστίλ, όταν η αστυνομία σταμάτησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε με τη φίλη του, Ντάιαμοντ Ρέινολντς, και την 4χρονη κόρη της. Η Ρέινολντς έστειλε σε ζωντανή μετάδοση στο facebook τα 10 λεπτά που ακολούθησαν τη δολοφονία, προξενώντας σοκ σε εκατομμύρια ανθρώπους και πυροδοτώντας νέες διαμαρτυρίες κατά της αστυνομικής βίας.

«Οι αστυνομικοί δεν πρέπει να μπορούν να σκοτώνουν χωρίς λόγο», είπε η Ρέινολντς. «Τίποτα στη γλώσσα του σώματός του δεν έδωσε το μήνυμα “θέλω να σας εκφοβίσω”, τίποτα δεν έδωσε το μήνυμα “πυροβολήστε με” ή “σκοτώστε με, θέλω να πεθάνω”». Το περιστατικό συνέβη σε μεσοαστικό προάστιο της Μινεάπολης, μία ημέρα αφότου η κοινή γνώμη είχε ήδη συγκλονιστεί από το βίντεο στο οποίο δύο αστυνομικοί καταγράφηκαν να πυροβολούν και να σκοτώνουν μαύρο άνδρα που ήταν ήδη πεσμένος στο έδαφος, στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», η αμερικανική αστυνομία έχει σκοτώσει φέτος 506 ανθρώπους, εκ των οποίων ο Καστίλ ήταν ο 123ος μαύρος.

Η Ρέινολντς είπε ότι ο αστυνομικός, του οποίου η ταυτότητα συνεχίζει να προστατεύεται από τις Αρχές, ζήτησε δύο αντικρουόμενα πράγματα από τον Καστίλ: «Και να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να δώσει άδεια και δίπλωμα». «Καθώς πήγε να πιάσει το πορτοφόλι του, ενημέρωσε τον αστυνομικό ότι έχει μαζί του όπλο», διηγήθηκε η Ρέινολντς. «Τότε εγώ φώναξα ότι έχει άδεια για το όπλο, εκείνος είπε μην κουνηθείς και άρχισε αμέσως να πυροβολεί, όχι μία αλλά πέντε σφαίρες».

Με τη μικρή να κλαίει στο πίσω κάθισμα, η Ρέινολντς αποφάσισε να στείλει ζωντανά πλάνα στο Ιντερνετ, προκειμένου να μην υπάρξει συγκάλυψη. Η γυναίκα πάτησε το κουμπί της κάμερας στο κινητό της αψηφώντας το όπλο του αστυνομικού που συνέχιζε να είναι στραμμένο προς το εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Στα πρώτα πλάνα φαίνεται ο Καστίλ αιμόφυρτος και το όπλο που εξακολουθεί να σημαδεύει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ενας άνδρας, που δεν είναι σαφές αν είναι εκείνος που τράβηξε τη σκανδάλη ή κάποιος συνάδελφός του, ουρλιάζει «μα του είπα να μην το πιάσει».

Ερευνα κατά των Αρχών

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Μαρκ Ντέιτον, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα από την αστυνομία της πολιτείας, ενώ παράλληλα ζήτησε από τις ομοσπονδιακές αρχές να ανοίξουν τη δική τους, ξεχωριστή έρευνα. «Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη», είπε ο Ντέιτον.

Εξω από την κατοικία του κυβερνήτη χθες το βράδυ συγκεντρώθηκαν φίλοι και γνωστοί του Καστίλ, ο οποίος ήταν πολύ αγαπητός στο σχολείο όπου εργαζόταν, σε μια διαμαρτυρία με έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Μετά τις επίμονες διαμαρτυρίες του κινήματος Black Lives Matter (Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία), τα αντανακλαστικά των τοπικών αρχών φαίνεται ότι έχουν βελτιωθεί. Ο Ντέιτον έσπευσε να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Ρέινολντς, ενώ στη Λουιζιάνα, ο κυβερνήτης Μπελ Εντουαρντς παρέστη σε τελετή μνήμης για το θύμα, τον 37χρονο Αλτον Στέρλινγκ, και συναντήθηκε με τις πολιτειακές και ομοσπονδιακές διωκτικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι «βαθύτατα ταραγμένος» από τις δολοφονίες στη Λουιζιάνα και στη Μινεσότα.

Η μητέρα του Καστίλ είπε ότι είχε διδάξει στον γιο της πάντοτε να συμμορφώνεται σε περίπτωση που τον σταματούν αστυνομικοί. «Δεν του άξιζε να τον θερίσουν κατ’ αυτό τον τρόπο», είπε εκφράζοντας τον θυμό της για το γεγονός ότι δεν θα της επιτραπεί να δει τη σορό του γιου της, παρά μόνο αφού τελειώσει η νεκροψία. «Ο γιος μου ήταν απλά μαύρος σε λάθος μέρος. Γίνεται ένας σιωπηρός πόλεμος απέναντι στους Αφροαμερικανούς».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή