Βουλευτές υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Βουλευτές υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακομματική επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου βάζει άλλη μία φορά στα σκαριά μία προσπάθεια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα επ’ ευκαιρία της 200ής επετείου από την ημέρα που η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να τα αγοράσει. Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία, όπως λένε οι υπεύθυνοι της εκστρατείας, θα βοηθήσει τη Βρετανία να εξασφαλίσει καλύτερους όρους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit με την Ε.Ε.

Το ζήτημα των Γλυπτών αποτελεί μια μόνιμη αιτία τριβής ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο από τη μία και την Ελλάδα αλλά και τους διεθνείς υποστηρικτές της επανένωσής τους από την άλλη.

Περίπου τα μισά από τα αγάλματα που κατάφεραν να «επιβιώσουν» στο πείσμα του χρόνου αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα από τον Τόμας Μπρους, τον 7ο Δούκα του Ελγιν και στη συνέχεια αγοράστηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση μετά την υπερψήφιση του σχετικού νόμου στις 11 Ιουλίου του 1816. Τα υπόλοιπα αγάλματα εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Στην πραγματικότητα, ο Ελγιν έκλεψε τα αγάλματα στη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα.

Η σχετική νομοθεσία περί της επιστροφής στην Ελλάδα πρόκειται να παρουσιαστεί εντός του Κοινοβουλίου από τον Φιλελεύθερο Δημοκράτη βουλευτή Μαρκ Ουίλιαμς, αλλά όπως έγινε γνωστό τυγχάνει και της στήριξης του Συντηρητικού Τζέρεμι Λέφροϊ καθώς και δέκα ακόμα βουλευτών του Εργατικού Κόμματος και άλλων πολιτικών σχηματισμών.

Οπως επισήμανε ο Ουίλιαμς, «τα καταπληκτικά Γλυπτά του Παρθενώνα απομακρύνθηκαν από τον Ναό παρανόμως». «Η πρόταση νόμου που κατατίθεται προτείνει στο Κοινοβούλιο να ακυρώσει το άδικο που έπραξε πριν από 200 χρόνια. Στην πραγματικότητα, το 1816 το Κοινοβούλιο ενέκρινε την παράνομη απόκτηση αυτών των εντυπωσιακών και άκρως σημαντικών αγαλμάτων από την Ελλάδα. Πρέπει αυτή τη φορά να αποκαταστήσουμε μια αδικία».

Τα Γλυπτά που εκλάπησαν από τον Παρθενώνα είναι, κατά κοινή ομολογία, από τα ωραιότερα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ και ο Παρθενώνας είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας. Ο Γάλλος ρομαντικός ποιητής Λαμαρτίνος τον είχε στο παρελθόν περιγράψει ως «το πιο τέλειο ποίημα που γράφτηκε ποτέ πάνω στην πέτρα στο πρόσωπο της Γης».

Ομως η τύχη των Γλυπτών είναι ένα θέμα που πονάει ιδιαίτερα την Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να τα ανακτήσει μετά την ολοκλήρωση του αγώνα της Ανεξαρτησίας το 1832. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης οι Ελληνες πολεμιστές λέγεται ότι έδιναν σφαίρες στους Τούρκους προκειμένου να τους αποτρέψουν από το να καταστρέφουν τον Παρθενώνα στην προσπάθεια τους να βρουν μολύβι για πυρομαχικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή