ΚΟΣΜΟΣ

Προβλέπεται καλοκαίρι ανάκαμψης για την Αγκελα Μέρκελ

provlepetai-kalokairi-anakampsis-gia-tin-agkela-merkel-2142183

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Δεν θα είναι εύκολες οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Βρετανίας μετά την απόφαση του Λονδίνου για έξοδο από την Ενωση, παραδέχθηκε η Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας χθες σε προεκλογική εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών ενόψει τοπικών εκλογών στην ανατολική Γερμανία. «Αλλά αυτός είναι και ο λόγος που εμείς ως 27 χώρες μέλη πρέπει να σκεφτούμε πώς πρέπει να μοιάζει η Ευρώπη. Και σε αυτό το σημείο ο καθένας μπορεί να επιβεβαιώσει πόση γραφειοκρατία υπάρχει», πρόσθεσε. Την ίδια στιγμή το περιοδικό «Σπίγκελ» εκτιμά ότι η Μέρκελ θα καταφέρει να ανακάμψει μετά τη δυσοίωνη για εκείνη περσινή χρονιά. Οι αριθμοί των προσφύγων μειώνονται, τα ποσοστά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ανεβαίνουν, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι βαθιά διχασμένο. Ολα συγκλίνουν ότι επίκειται ένα ανέμελο καλοκαίρι για την αειθαλή καγκελάριο.

Η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί εμφανώς και σαφώς στο προσφυγικό.Πριν από ένα χρόνο κατέφθαναν στο Βερολίνο 1.000 πρόσφυγες καθημερινά και οι χαοτικές εικόνες στις υπηρεσίες είχαν προκαλέσει επικριτικά σχόλια στον Τύπο. Οι διοικητικές υπηρεσίες της πρωτεύουσας δεν είναι σε θέση να διαχειρισθούν την προσφυγική κρίση, όπως σε «ένα αποτυχημένο κράτος», σχολίαζε τότε το ίδιο περιοδικό. Σήμερα δεν είναι καν 100 και ο υπουργός Εσωτερικών, ο Χριστιανοδημοκράτης Τόμας Ντε Μεζιέρ, δηλώνει αισιόδοξος στο θέμα αυτό, για την Ευρώπη και πολύ περισσότερο για τη Γερμανία. Το ίδιο και η καγκελάριος, η οποία στη συνέντευξή της χθες υπεραμύνθηκε μάλιστα της πολιτικής της και δήλωσε ότι συνεχίζει να την υποστηρίζει. Τα ποσοστά του δεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το οποίο βρίσκεται σε βαθιά κρίση μετά τη διάσπασή του στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης φθίνουν, δεδομένου ότι η κρίση έχει συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, αντιθέτως, βρίσκεται πρώτη φορά σε άνοδο και η δημοτικότητα της Μέρκελ ψηλά.

Στην τελευταία δημοσκόπηση το Συντηρητικό Κόμμα (CDU / CSU) είχε το καλύτερο ποσοστό από τον Μάρτιο και έφτασε το 35%. «Θα είναι αυτό το καλοκαίρι της ανάκαμψης της Μέρκελ;», διερωτάται κατόπιν τούτων το «Σπίγκελ». Τον σκεπτικισμό του εκφράζει σχετικά ο επικεφαλής της επιτροπής εσωτερικών θεμάτων του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ο οποίος επέκρινε εξαρχής την προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου: «Αν ξανάνοιγε ο βαλκανικός διάδρομος για λίγο θα αποδεικνυόταν ότι η προσφυγική κρίση δεν έχει καθόλου ξεπεραστεί. Oι αιτίες της παραμένουν οι ίδιες όπως πριν από έναν χρόνο, όπως και η επιθυμία των μεταναστών για μια ζωή με ειρήνη και ελευθερία στην καρδιά της Ευρώπης», σχολίασε στη γερμανική επιθεώρηση.