Οίκος ευγηρίας των ΗΠΑ φροντίζει για τη συντροφικότητα

Οίκος ευγηρίας των ΗΠΑ φροντίζει για τη συντροφικότητα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν η Οντρεϊ Ντέιβισον βρήκε στον οίκο ευγηρίας τον άνδρα των ονείρων της, ένιωσε ότι ήθελε να του εκδηλώσει την αγάπη της. Οι νοσοκόμες και οι βοηθοί στον εβραϊκό οίκο ευγηρίας στο Ρίβερντεϊλ δεν έκαναν τίποτα για να την αποτρέψουν.

Αντιθέτως, της επέτρεψαν να διανυκτερεύσει στο δωμάτιο του συντρόφου της, με την πόρτα κλειστή, όπως ορίζει ο «κώδικας σεξουαλικής έκφρασης» του οίκου ευγηρίας. Μάλιστα ένας από τους βοηθούς, έφτιαξε στο ζευγάρι και μία μικρή ταμπέλα «μην ενοχλείτε» για την πόρτα.

«Το ευχαριστήθηκα και ο καλός μου ήταν εξαιρετικά καλός εραστής», επισημαίνει η Ντέιβισον, που σήμερα είναι 85 ετών. «Ηταν καταπληκτικό το πόσο κοντά βρεθήκαμε, φιληθήκαμε και αγγιχτήκαμε». Η Ντέιβισον είναι μία από τους ηλικιωμένους Αμερικανούς που απολαμβάνει τη συντροφικότητα και το σεξ, συχνά με τη βοήθεια του Viagra.

Aυτοί οι ηλικιωμένοι εραστές στην πραγματικότητα αμφισβητούν τις παραδοσιακές αντιλήψεις για το πέρασμα των ετών και τη γήρανση, δημιουργώντας προβλήματα, νομικά και άλλα, τόσο για τις οικογένειές τους όσο και για τους ανθρώπους που τους φροντίζουν.

Οι οίκοι ευγηρίας στη Νέα Υόρκη και άλλες αμερικανικές πόλεις προσέγγισαν το θέμα ως μέρος μιας γενικότερης μεταβολής προς την εξατομικευμένη περίθαλψη. Πολλά από αυτά τα κέντρα δίνουν στους ενοίκους τους περισσότερες επιλογές σχετικά με το πώς θα περάσουν την ημέρα τους όπως τι ώρα θα κάνουν το λουτρό τους ή θα δειπνήσουν. Το επόμενο βήμα ήταν να επιτρέψουν στους ενοίκους να κάνουν σεξ, αλλά και να υποστηρίξουν αυτούς που κάνουν αυτή την επιλογή.

Ειδικότερα, ο εβραϊκός οίκος ευγηρίας ενίσχυσε τις προσπάθειές του να βοηθήσει εκείνους τους ενοίκους που αναζητούν να δημιουργήσουν σχέσεις. Οι υπάλληλοι, μάλιστα, δημιούργησαν ακόμα και μία υπηρεσία γνωριμιών το G-Date. Σήμερα 40 από τους 870 ενοίκους βρίσκονται σε σχέση.

Την ίδια στιγμή, η αλήθεια είναι ότι πολλοί άλλοι είναι έτοιμοι για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο στη ζωή τους. Η Μπέρβελι Χέρτζογκ, για παράδειγμα, χήρα, 88 ετών, επισημαίνει ότι νοσταλγεί την εποχή που μοιραζόταν το κρεβάτι της και αγκαλιαζόταν με τον σύζυγό της. «Πιστεύω ότι κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του», λέει.

Ενα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα που εγείρει η συντροφικότητα στους οίκους ευγηρίας είναι η δυνατότητα των ηλικιωμένων ενοίκων να συναινούν στο σεξ. Ο Ντάνιελ Ρένγκολντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της RiverSpring Health, που διαχειρίζεται τον εβραϊκό οίκος ευγηρίας τονίζει ότι η διαδικασία της γήρανσης είναι συνδεδεμένη με την απώλεια: της όρασης, της ακοής, της κινητικότητας, ακόμα και των φίλων. Γιατί λοιπόν να εκλείψει και η συντροφικότητα. Αν αυτή οδηγήσει στη σεξουαλική επαφή «ε, τότε αυτό κάνουν οι ενήλικες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή