Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη

Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, με στολές παραλλαγής, περιπολούσε χθες στη Μεγάλη Οδό του Πέραν μετά το κλείσιμο των διπλωματικών αποστολών της Γαλλίας και την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων επ’ ευκαιρία της γαλλικής εθνικής εορτής, εξαιτίας της πιθανότητας τρομοκρατικής επίθεσης. Τα μέλη των ειδικών δυνάμεων περιπολούσαν στη Μεγάλη Οδό του Πέραν, αλλά και κοντά στο γαλλικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, που βρίσκεται στην αρχή του ιστορικού δρόμου. Επιπροσθέτως, άνδρες των ειδικών δυνάμεων είχαν αναπτυχθεί και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αλλά και σε σημεία όπου συναθροίζονται πολίτες.

Οπως έγινε γνωστό, η γαλλική πρεσβεία στην Αγκυρα και το γαλλικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας. Την ίδια στιγμή, καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους πενήντα χιλιάδων λιρών Τουρκίας (17.200 δολάρια) ο ηγέτης του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επειδή είχε αποκαλέσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ψευδο-δικτάτορα». Ο Κιλιντσάρογλου είχε προβεί σε αυτόν τον χαρακτηρισμό κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στις 16 Ιανουαρίου και επίσης κατά τη διάρκεια διάσκεψης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στις 19 Ιανουαρίου. Ο δικηγόρος του είχε αρνηθεί ότι ο Κιλιντσάρογλου είχε προβεί σε τέτοιους χαρακτηρισμούς.

Ταυτόχρονα μεγάλη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην επαρχία του Ντιγιαμπακίρ, την αρχαία Αμίδα, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και Κούρδων ανταρτών, και ειδικότερα η κατάσταση που επικρατεί στη Σουρ, πόλη μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας. Οπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Νεβίν Σογιουκάγια, ο οποίος φρόντισε τον φάκελο για την υποψηφιότητα της Σουρ, «περάσαμε, εντός ενός έτους, από την κατάταξη μεταξύ των θησαυρών της πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO στην απόλυτη καταστροφή».

Ανείπωτη καταστροφή

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των επιχειρήσεων ασφαλείας στη Σουρ. Τα τεθωρακισμένα έχουν κάνει κομμάτια τους μεσαιωνικούς της δρόμους. Περισσότερα από 800 κτίρια σε αυτή την πόλη, η οποία χρονολογείται πριν από επτά χιλιάδες χρόνια, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και, σε πολλές περιπτώσεις, η αποκατάστασή τους είναι ολοσχερώς αδύνατη. «Νιώθω σαν πατέρας που βλέπει το άρρωστο παιδί του να πεθαίνει», λέει χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος της πόλης Αμπντουλά Ντερμιμπάς, ο οποίος είχε καταβάλει προσπάθειες να κάνει τη Σουρ τουριστικό πόλο έλξης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή