Προσαρμόζουν τα μέτρα ασφαλείας σε Βέλγιο και Βρετανία μετά την επίθεση στη Γαλλία

Προσαρμόζουν τα μέτρα ασφαλείας σε Βέλγιο και Βρετανία μετά την επίθεση στη Γαλλία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γνώμονα την αιματηρή επίθεση στη Νίκαια, κυρίως στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 21ης Ιουλίου, θα προσαρμόσουν τα μέτρα ασφαλείας οι βελγικές αρχές, σύμφωνα με δηλώσεις που πραγματοποίησε σήμερα ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, μετά τη σύγκλιση συνάντησης του εθνικού σώματος για την αξιολόγηση τρομοκρατικών απειλών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όπως διευκρίνισε ο Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου, το Βέλγιο παραμένει σε επιφυλακή, καθώς προετοιμάζεται για μία «πιθανή και αληθοφανή απειλή» (επίπεδο 3 στην τετραβάθμια κλίμακα επικινδυνότητας).

«Δεν έχουμε συγκεκριμένες και ακριβείς ενδείξεις για στοχευμένες απειλές στο Βέλγιο», είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός. «Αυτή η επίθεση στη Νίκαια απαιτεί μια προσαρμογή των μέτρων ασφαλείας από τις δυνάμεις της τάξης, ώστε να λάβουν υπόψη νέες μορφές δράσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μισέλ διευκρίνισε ύστερα από συνεδρίαση με το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, όπου συμμετείχαν υπουργοί και αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας, ότι είχαν ήδη εξετασθεί σενάρια επίθεσης με όχημα και δεσμεύθηκε ότι θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 21ης Ιουλίου.

Κατά την εθνική επέτειο του Βελγίου διοργανώνονται κατά παράδοση χορευτικές εκδηλώσεις, μια στρατιωτική παρέλαση στις Βρυξέλλες παρουσία της βασιλικής οικογένειας και μια μεγάλη επίδειξη πυροτεχνημάτων στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, όπου στις 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε διπλή τζιχαντιστική επίθεση, προκαλώντας τον θάνατο 32 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 300.

Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σήμερα ότι εξακολουθεί να μην έχει πληροφορίες για την τύχη περίπου είκοσι Βέλγων που βρίσκονταν σε διακοπές στη Γαλλία, όπως μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Την ίδια στιγμή, τα μέτρα ασφαλείας που τίθενται σε ισχύ σε μαζικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σκοπεύει να επανεξετάσει και η βρετανική αστυνομία, όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος Τύπου της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. «Η αστυνομία αξιολογεί την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας και επανεξετάζει τα μέτρα αναφορικά με τις μαζικές δημόσιες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στην χώρα τις επόμενες επτά ημέρες», δήλωσε η ίδια σε δημοσιογράφους.

Η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων συγκλήθηκε σήμερα για να συζητήσει τους τρόπους που θα ενεργήσει μετά την επίθεση στη Νίκαια. Η εκπρόσωπος Τύπου της Μέι επισήμανε επιπλέον ότι ένας μικρός αριθμός Βρετανών τραυματίστηκε στην επίθεση.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ανακοίνωσε ότι και η βρετανική πρωτεύουσα θα «προχωρήσει στην επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας».

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους Λονδρέζους ότι σήμερα θα επανεξετάσουμε τα μέτρα ασφαλείας έπειτα από αυτήν την επίθεση. Ο διευθυντής της αστυνομίας της πόλης κι εγώ ο ίδιος θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για εγγυηθούμε την ασφάλεια των Λονδρέζων», τόνισε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου.

Ο Καν έστειλε το μήνυμα ότι οι «Λονδρέζοι είναι ενωμένοι σήμερα μπροστά στην οδύνη της Νίκαιας και ολόκληρης της Γαλλίας». «Είμαστε επίσης ενωμένοι στην αποφασιστικότητα που επιδεικνύουμε να καταπολεμήσουμε στις ρίζες τους εκείνους που, μέσω αυτής της ειδεχθούς ενέργειας, επιχειρούν να μας διχάσουν», υποστήριξε. «Δεν θα νικήσουν. Ούτε στη Γαλλία ούτε στο Λονδίνο. Πουθενά», πρόσθεσε ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Χθες βράδυ, τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γαλλία όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος που παρακολουθούσε επίδειξη πυροτεχνημάτων στη Νίκαια, πρωτεύουσα της Κυανής Ακτής, στο πλαίσιο των εορτασμών για την εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή