Κέρι: Εμβάθυνση συνεργασίας ΗΠΑ – Pωσίας

Κέρι: Εμβάθυνση συνεργασίας ΗΠΑ – Pωσίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Στη δεύτερη και τελευταία μέρα της επίσκεψής του στη Μόσχα την Παρασκευή, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εξέφρασε την ανάγκη εντατικοποίησης της συνεργασίας ΗΠΑ – Ρωσίας στο συριακό μέτωπο, για την εξάλειψη των τζιχαντιστικών οργανώσεων και την επαναφορά των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η έκκληση του υπουργού απέκτησε απρόσμενα ιδιαίτερη σημασία, καθώς μόλις λίγες ώρες πριν η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας άφησε 84 ανθρώπους νεκρούς, χωρίς ωστόσο να έχει αναληφθεί ακόμα ευθύνη για το συμβάν.

Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα πριν την έναρξη των επίσημων συνομιλιών του Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Συρία αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο εκκολαπτήριο τρομοκρατών και ότι όλος ο κόσμος κοιτά προς τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, περιμένοντας λύσεις σε αυτό το φλέγον ζήτημα, τονίζοντας ότι «εσείς και εμείς είμαστε στην αξιοζήλευτη θέση να μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό».

Την Πέμπτη είχε προηγηθεί συνάντηση του Κέρι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος την επομένη έστειλε συλλυπητήρια επιστολή στον Φρανσουά Ολάντ, καταδικάζοντας την επίθεση ως μια πράξη «τερατώδους κακού». Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η πρόταση του Κέρι για στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών στη Συρία δεν εκφράστηκε στις συζητήσεις της Πέμπτης, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ να αναφέρει ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών δεν σημαδεύτηκε από την έναρξη μιας συνεργασίας.

Σύμφωνα με την Washington Post, που επικαλείται έγγραφο που διέρρευσε στον τύπο, η κύρια πρόταση των ΗΠΑ αφορά στενότερη συνεργασία των δύο χωρών εναντίον του παρακλαδιού της Αλ-Κάιντα στη Συρία, Μέτωπο Αλ-Νούσρα, και έκκληση στη Ρωσία να ασκήσει πιέσεις στον Μπασάρ αλ-Ασαντ να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των μετριοπαθών αντιπολιτευτικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν ως θύματα κυρίως αθώους πολίτες.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, για την αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ευθύνονται οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από την κυβέρνηση Ασαντ και η αυξανόμενη επιρροή του μετώπου Αλ-Νούσρα μεταξύ των εναπομεινασών αντάρτικων ομάδων. AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή