Γερουσιαστές σε… απόσταση από το συνέδριο του Τραμπ

Γερουσιαστές σε… απόσταση από το συνέδριο του Τραμπ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως, κατά τις περιόδους των κομματικών συνεδρίων οι πολιτικοί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διασφαλίζουν ότι θα εκφωνήσουν την ομιλία τους σε επιθυμητή ώρα και δεν χάνουν την ευκαιρία να φωτιστούν και αυτοί, έστω και λίγο, από τους προβολείς που λούζουν τους διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος. Φέτος, όμως, τα πράγματα μοιάζουν διαφορετικά. Αντί να προσπαθούν να συναθροιστούν δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές αναζητούν δικαιολογίες προκειμένου να αποφύγουν το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Κλίβελαντ σε λίγες ημέρες, αν και ήταν εγγεγραμμένο στο ημερολόγιο εδώ και ένα χρόνο.

«Πάω για ψάρεμα»

Αντί να μεταβεί στο Κλίβελαντ, ο γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ της Αριζόνα λέει ότι «θα περιποιηθεί τον κήπο του». Αλλά προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και ο Τζον Μακέιν, υποψήφιος το 2008, που προφασίζεται ότι θα κάνει πεζοπορία στο Γκραντ Κάνιον, ενώ ο Στιβ Ντάινς, γερουσιαστής της Μοντάνα, ισχυρίζεται ότι εκείνη την περίοδο θα «πάει για ψάρεμα».

Οι γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνας και Ντιν Χέλερ της Νεβάδα υποστηρίζουν ότι ήρθε ο καιρός να αναζωογονήσουν τις σχέσεις τους με το εκλογικό σώμα και τους πολίτες. Ο Μάικλ Κράπο, παραδείγματος χάρη, θα διοργανώσει συζητήσεις στο Αϊνταχο, ενώ ο Τζέρι Μόραν του Κάνσας θα κάνει περιοδεία στην πολιτεία του προκειμένου να ακούσει τα παράπονα των πολιτών. Ο Θαντ Κόχραν του Μισισιπή απλώς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραβρεθεί στο συνέδριο για οικογενειακούς λόγους.

Προφανώς, η φυσική απόσταση είναι μία πολύ καλή και λογικοφανής δικαιολογία για κάποιους για να μην έχουν την παραμικρή επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ. Καλύτερα σε αυτόν τον τομέα φαίνεται να τα κατάφερε η Λίζα Μουρκόφσκι, η οποία θα βρίσκεται στην Αλάσκα και θα επισκέπτεται απόμακρες περιοχές της πολιτείας της.

Η απόσταση δεν αποτελεί δικαιολογία για τον γερουσιαστή Ρομπ Πόρτμαν του Οχάιο, ο οποίος όπως δήλωσε σκοπεύει να εργασθεί ως εθελοντής σε μία εκδήλωση φιλανθρωπικής οργάνωσης και προφανώς το Κλίβελαντ πέφτει πολύ μακριά.

Η αλήθεια είναι ότι, εκτός από αυτούς τους γερουσιαστές που αναζήτησαν και βγήκαν γελοίες δικαιολογίες για να μην βρεθούν κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί είναι εκείνοι που θα παραβρεθούν στο συνέδριο στο Κλίβελαντ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανακοίνωση μέσω Twitter

Την ίδια στιγμή, κι ενώ ο Τραμπ είχε αναβάλει την ανακοίνωση του υποψηφίου αντιπροέδρου του λόγω της επίθεσης στη Νίκαια, δημοσιοποίησε τελικά μέσω Twitter την επιλογή του. Πρόκειται, όπως αναμενόταν, για τον 57χρονο κυβερνήτη της Ιντιάνα, Μάικ Πενς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πολιτικός από την Ιντιάνα θα προσδώσει στον Τραμπ πολύ σημαντική διοικητική εμπειρία, μετά την παραμονή του στη θέση του κυβερνήτη της πολιτείας επί τριετία, αλλά και νομοθετική εμπειρία αφού πέρασε τουλάχιστον δέκα χρόνια στο Κογκρέσο.

Επίσης, προέρχεται από μια πολιτεία που κέρδισε το Δημοκρατικό Κόμμα το 2008 και ταυτόχρονα αποτελεί μια εξαιρετικά χρήσιμη γέφυρα με τους κοινωνικά συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, που φαίνονται να μη συμμερίζονται τη συχνά εμπρηστική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πενς είχε ταχθεί υπέρ του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, αλλά εξήρε τον Τραμπ και διαβεβαίωσε ότι θα συμμετείχε στην εκστρατεία εξ ονόματος οποιουδήποτε νικητή της εσωκομματικής διαδικασίας. Εξέταζε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα και για το χρίσμα, αλλά έκανε ορισμένα σφάλματα, όπως το ότι εμφανίστηκε να παίρνει θέση κατά των ομοφυλοφίλων, που μείωσαν τις πιθανότητές του και αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην κούρσα. «Πιστεύω ότι γάμος είναι η ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα και είμαι απογοητευμένος που το ανώτατο δικαστήριο απέτυχε να αναγνωρίσει τον ιστορικό ρόλο των πολιτειών στον καθορισμό της πολιτικής γάμου σε αυτή τη χώρα», είχε δηλώσει μετά τη σχετική απόφαση του Σώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή