Το «κατεστημένο» πάει στο συνέδριο

Το «κατεστημένο» πάει στο συνέδριο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανακοίνωση του υποψήφιου αντιπροέδρου του προέβη την Παρασκευή μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για τον κυβερνήτη της Ιντιάνα, Μάικ Πενς, πρόσωπο που θεωρείται ότι μπορεί να ενώσει το διχασμένο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Πρώην μέλος του Κογκρέσου, ο 57χρονος Πενς είναι αρκετά δημοφιλής μεταξύ των συντηρητικών του κόμματος και θεωρείται ικανός να προσελκύσει Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους που δείχνουν προβληματισμένοι από το στυλ του Τραμπ. Ο Πενς έχει διαφορετικές απόψεις από τον Τραμπ στην εξαγγελία του για τον περιορισμό της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αλλά και για τις θέσεις του σε θέματα διεθνών εμπορικών συμφωνιών που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ. Ωστόσο εκτιμάται ότι η επιλογή του θα έχει θετικά αποτελέσματα για τη συσπείρωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Εν τω μεταξύ, αύριο ξεκινάει το συνέδριο του κόμματος στο Κλίβελαντ του Οχάιο και η παρουσία του ρεπουμπλικανικού πολιτικού κατεστημένου θα είναι κυρίαρχη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ανέβουν στο βήμα και πιο «αντισυμβατικά» πρόσωπα. Τουλάχιστον 20, πρώην ή νυν, εκλεγμένοι αξιωματούχοι του κόμματος θα μιλήσουν στο συνέδριο, ανατρέποντας τα σενάρια για μία λίστα την οποία αποτελούν αθλητές και διασημότητες, κάτι που το στενό περιβάλλον του Τραμπ θεωρούσε ότι θα έκανε το συνέδριο το πιο ξεχωριστό στην ιστορία της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, το «αντισυμβατικό» στοιχείο θα παραμείνει αισθητό, καθώς οι κύριοι ομιλητές του συνεδρίου, όπως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν και ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ, θα πλαισιωθούν από πρόσωπα εκτός του πολιτικού κατεστημένου, όπως ο ιδιοκτήτης καζίνο Φιλ Ράφιν και η πρώην αστροναύτης Αϊλίν Κόλινς. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι βετεράνοι Μαρκ Γκέιστ και Τζον Τίγκεν, αμφότεροι επιζώντες της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη το 2012, κίνηση «χαστούκι» στη Χίλαρι Κλίντον, καθώς το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου υποδεικνύει ότι το κόμμα παραμένει διχασμένο αναφορικά με την υποψηφιότητα Τραμπ, καθώς μεγάλα ονόματα αρνήθηκαν να παρευρεθούν στο συνέδριο, μεταξύ των οποίων οι δύο εν ζωή διατελέσαντες πρόεδροι Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και Τζορτζ Μπους ο νεότερος και οι δύο πιο πρόσφατοι υποψήφιοι για την προεδρία Τζον Μακέιν και Μιτ Ρόμνεϊ.

Χίλαρι και Σάντερς, αγκαζέ

Στο μεταξύ, στο αντίπαλο στρατόπεδο, μία εβδομάδα πριν από το συνέδριο του κόμματος, επιτεύχθηκε ένα σημαντικό ενωτικό βήμα, καθώς ο Μπέρνι Σάντερς δήλωσε δημόσια τη στήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον σε κοινή τους εμφάνιση στο Πόρτσμουθ του Νιου Χαμσάιρ την Τρίτη, τονίζοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να τη βοηθήσει να γίνει η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ. Επειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να εισαχθούν στην κομματική πλατφόρμα που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο του κόμματος ορισμένες προτάσεις της καμπάνιας του Σάντερς, όπως η μείωση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, η ευκολότερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας και η κατάργηση της θανατικής ποινής, με τον Σάντερς να κάνει λόγο για την «πιο προοδευτική πλατφόρμα στην ιστορία του Δημοκρατικού Κόμματος».

Ωστόσο, παρά τα ενωτικά μηνύματα της ηγεσίας, η υπόθεση των emails της Χίλαρι Κλίντον δείχνει να έχει πλήξει εξαιρετικά την πρώην Πρώτη Κυρία, καθώς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των New York Times και του καναλιού CBS News που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 67% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν θεωρούν την Κλίντον τίμια και αξιόπιστη, με την υποψηφιότητά της να έρχεται ισόπαλη με αυτή του Τραμπ με ποσοστό 40%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή