Ο Γκιουλέν δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί σε μια ενδεχόμενη απόφαση έκδοσής του

Ο Γκιουλέν δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί σε μια ενδεχόμενη απόφαση έκδοσής του

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίον κατηγορεί ο πρόεδρος Ερντογάν ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ότι θα υπακούσει σε μια ενδεχόμενη απόφαση έκδοσής του από τις αμερικανικές αρχές, επανέλαβε ωστόσο ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους οργάνωσε το πραξικόπημα.

"Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για το αίτημα έκδοσης" είπε ο Γκιουλέν σε δημοσιογράφους, με τη βοήθεια μεταφραστή, από την Πενσιλβάνια όπου διαμένει.

Την έκδοση Γκιουλέν ζητά από τις ΗΠΑ ο Ερντογάν

Ενότητα μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων της χώρας ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη. «Εύχομαι ο Θεός να δείξει έλεος σε όλους τους μάρτυρες μας. Εγώ δεν κάνω διάκριση μεταξύ τους» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Για αυτά τα γεγονότα είναι υπεύθυνη μια μειοψηφία στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τώρα θα υπάρξει κάθαρση».

«Αυτή η "παράλληλη δομή" δεν δίστασε να βομβαρδίσει τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε εναντιον τους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, κάλεσε τις ΗΠΑ είτε να απελάσουν τον Φετχουλάχ Γκιουλέν, είτε να τον εκδόσουν στην Τουρκία. «Παραδώστε μας τον "τρομοκράτη" Γκιουλέν και στο εξής οι σχέσεις μας θα είναι πολύ καλές» δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι ο Γκιουλέν κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Επίσης, ο Ερντογάν κάλεσε το λαό να παραμείνει ενωμένος και τόνισε «είμαστε ένα έθνος σε μια πατρίδα».

Ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του που φώναζε υπέρ της επιβολής της θανατικής ποινής ότι τέτοιου είδους αιτήματα ενδεχομένως θα συζητηθούν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα. Χαμογελαστός και ήρεμος, ο Ερντογάν τόνισε ότι η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης διαπράχθηκε από μια μειονότητα των ενόπλων δυνάμεων. «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι δικές μας, όχι εκείνες της παράλληλης δομής. Εγώ είμαι ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι υποδαύλισε το πραξικόπημα όπως και άλλες απόπειρες ανατροπής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή