Με βάση την αμερικανική νομοθεσία θα εξετασθεί η πιθανότητα έκδοσης Γκιουλέν

Με βάση την αμερικανική νομοθεσία θα εξετασθεί η πιθανότητα έκδοσης Γκιουλέν

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δηλώσεις σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Τζον Μπας, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ισχυρισμοί περί υποστήριξης των ΗΠΑ προς τους πραξικοπηματίες είναι «κατηγορηματικά αναληθείς» και μπορούν να βλάψουν τη σχέση της χώρας με το ΝΑΤΟ.

Ο Μπας διέψευσε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί την υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάθε διάθεση να παρέχουν υποστήριξη στην Τουρκία για τη διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία τόνισε ότι κάθε αίτημα για έκδοση θα εξετασθεί μόνο σε περίπτωση που αυτό συνάδει με την αμερικανική νομοθεσία. Η τουρκική κυβέρνηση έχει προσάψει στον κληρικό ηγέτη του μετριοπαθούς ισλαμιστικού κινήματος Χιζμέτ και πρώην σύμμαχο του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, τη διοργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ο ίδιος ο Γκιουλέν έχει αρνηθεί ότι είχε ανάμειξη.

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Μεχμέτ Σισμέκ, σχολίασε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal 7, ότι εάν και Άγκυρα και Ουάσιγκτον έχουν διαφωνίες, δεν παύουν να είναι σύμμαχοι με αποτέλεσμα να μην είναι επιθυμητή μία διακινδύνευση των διμερών διπλωματικών τους σχέσεων.

Ο Σισμέκ εξέφρασε την προσδοκία για «ισχυρή υποστήριξη» από την πλευρά των ΗΠΑ σε σχέση με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν μόλις η Άγκυρα παρουσιάσει τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μπορεί να πληγούν σε περίπτωση που η αμερικανική πλευρά αρνηθεί να εκδόσει τον Γκιουλέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή