Σε τεταμένο κλίμα το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών

Σε τεταμένο κλίμα το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη σκιά της νέας δολοφονίας αστυνομικών στη Λουιζιάνα και με φόντο το γενικότερο ξέσπασμα φυλετικής βίας στη χώρα, ξεκίνησε χθες το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Κλίβελαντ του Οχάιο, το οποίο θα επισημοποιήσει την υποψηφιότητα Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκαν στην πόλη, στο πρώτο από τα συλλαλητήρια υπέρ της υποψηφιότητας του 70χρονου μεγιστάνα που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του τετραήμερου συνεδρίου. Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος είναι ότι ένας αριθμός από τους παρευρισκομένους έφερε μαζί του ανοιχτά όπλα, κάτι που επιτρέπεται από τη νομοθεσία της πολιτείας.

Ο πρόεδρος της αστυνομικής ένωσης της πόλης ζήτησε από τον κυβερνήτη της πολιτείας Τζον Κάσιτς να απαγορεύσει στους πολίτες να φέρουν μαζί τους όπλα στη διάρκεια του συνεδρίου, ο τελευταίος όμως απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν είναι στη δικαιοδοσία του. Αρκετοί από τους φέροντες όπλα ρωτήθηκαν για την κίνησή τους, απαντώντας ότι ήθελαν απλώς να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.

Το κύριο θέμα της πρώτης μέρας του συνεδρίου αφορούσε την ασφάλεια, και είχε τον τίτλο «Ας Κάνουμε την Αμερική Ασφαλή Ξανά». Υπό το πέπλο της νέας δολοφονίας αστυνομικών, οι ομιλίες της πρώτης ημέρας προώθησαν αυτό που ο Τραμπ χαρακτηρίζει «σκληρή γραμμή» στα ζητήματα νόμου, τάξης και εθνικής ασφάλειας. Μεταξύ των χθεσινών ομιλητών ήταν ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, ο απόστρατος αντιστράτηγος και νυν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν και ο γερουσιαστής Τζόνι Ερνστ, άπαντες για να στηρίξουν την ανάγκη για τη «σκληρή γραμμή» που προβάλει και να παρουσιάσουν τον μεγιστάνα ως τον μόνο ικανό να καταπολεμήσει το Ι.Κ. στο εξωτερικό και να πατάξει το έγκλημα στο εσωτερικό.

Ο Τραμπ μίλησε τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό Fox, κάνοντας λόγο για μια διχασμένη χώρα και τόνισε ότι «πρέπει να φέρουμε πίσω τον νόμο και την τάξη είτε μας αρέσει είτε όχι». Μεταξύ των ομιλητών ήταν και η γυναίκα του Τραμπ, Μελάνια, η παρουσία της οποίας μαρτυρά ότι το συνέδριο δεν θα είναι ένα απλό «πολιτικό συνέδριο».

Παρ’ όλα αυτά, κεντρικός στόχος του συνεδρίου δεν παύει να είναι η επικράτηση της εικόνας ενός ενωμένου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και να η προσπάθεια να φέρει στην πλευρά του Τραμπ όσους αμφισβητούν ακόμα την υποψηφιότητά του.

Γι’ αυτό τον σκοπό ο Τραμπ έχει επιστρατεύσει τα μέλη της οικογένειάς του, καθώς μετά τη γυναίκα του, τις επόμενες μέρες θα ανέβουν στο βήμα ο γιος του και οι κόρες του, σε μια προσπάθεια να προβάλουν την πιο «ανθρώπινη πλευρά» του και να προσελκύσουν μέσω μιας πιο θετικής εικόνας του, τους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Τέλος, σημαντικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος του αντιπροέδρου της υποψηφιότητας του Τραμπ, κυβερνήτης της Ιντιάνα, Τζον Πενς, ο οποίος σκοπεύει να εδραιώσει την υποψηφιότητα του Τραμπ στους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή