Η Γιουγκοσλαβία ίσως φτάνει ώς… το Λονδίνο

Η Γιουγκοσλαβία ίσως φτάνει ώς… το Λονδίνο

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήπως το πιο μικρό τμήμα της Γιουγκοσλαβίας είναι ένα δωμάτιο στο ιστορικό ξενοδοχείο Claridge’s του Λονδίνου; Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, παραχώρησε στη Γιουγκοσλαβία τη σουίτα 212 του ξενοδοχείου, για μία ημέρα μόνο, προκειμένου να γεννηθεί εκεί ο διάδοχος του θρόνου της χώρας Αλέξανδρος της Γιουγκοσλαβίας, καθώς η οικογένειά του βρισκόταν στο Λονδίνο εξόριστη και το μωρό έπρεπε να γεννηθεί σε γιουγκοσλαβικό έδαφος.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστο αν η ιστορία αυτή –η παραχώρηση του δωματίου– ήταν αληθινή ή αποκύημα της φαντασίας κάποιων. Στα αρχεία του Ουίνστον Τσώρτσιλ, που περιλαμβάνουν εκατομμύρια ψηφιακά έγγραφα, δεν υπάρχει καμία αναφορά. Το ίδιο συμβαίνει και στα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας, όπου δεν υπάρχουν κείμενα που να αναφέρονται στο περιστατικό. Από εκείνη την περίοδο υπάρχει μόνον η επιστολή κάποιου συμβούλου της γιουγκοσλαβικής πρεσβείας, με την οποία πληροφορεί για τη γέννηση του μωρού στο ξενοδοχείο Claridge’s, χωρίς να γίνεται καμία μνεία της συμφωνίας του Τσώρτσιλ με τον βασιλέα Πέτρο Β΄. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρίγκιπας Αλέξανδρος, έχουν χαθεί και όλα τα αρχεία από το γραφείο του πατέρα του, όπως και επιστολές που είχε ανταλλάξει με τον Τσώρτσιλ, Ρούσβελτ, Στάλιν και πολλούς άλλους. Ο ίδιος πιστεύει ότι η συμφωνία για την παραχώρηση του δωματίου κλείστηκε τον Μάιο του 1945 κατά τη διάρκεια συνάντησης του Τσώρτσιλ με τον βασιλιά Πέτρο Β΄.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή