ΚΟΣΜΟΣ

Όρμπαν: σαφής σύνδεση μεταξύ μετανάστευσης και τρομοκρατίας

ormpan-safis-syndesi-metaxy-metanasteysis-kai-tromokratias-2143528

Σαφή σύνδεση ανάμεσα στην παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη και στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή δήλωσε σήμερα ότι εντοπίζει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος παράλληλα σχολίασε ότι μετά την απόφαση της να εγκαταλείψει την Ε.Ε. η Βρετανία δεν αποτελεί πλεόν «παγκόσμιο παίκτη», αλλά «περιφερειακό».

«Αν κάποιος αρνείται αυτή τη διασύνδεση, τότε, στην πραγματικότητα, βλάπτει την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών», είπε ο Όρμπαν στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντηση της Ομάδας Βίσεγκραντ, των τεσσάρων κεντροευρωπαϊκών χωρών Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία, στη Βαρσοβία με σκοπό την προετοιμασία των κοινών προτάσεών τους για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ ενόψει της ανεπίσημης συνόδου κορυφής των 27 που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.

Ο Όρμπαν χαρακτήρισε επίσης την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ως «δραματική» αλλαγή.

«Τι θα κάνουμε για να ξαναβρούμε έναν παγκόσμιο ρόλο;», διερωτήθηκε ο Όρμπαν, εκτιμώντας πως η Ε.Ε. «έχασε» τη Βρετανία γιατί «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε τις χειρότερες δυνατές αποφάσεις στο θέμα της μετανάστευσης» και πως «δεν λέει ξεκάθαρα ποιος είναι ο αντικειμενικός σκοπός της μεταναστευτικής πολιτικής της».

Τόσο ο Όρμπαν όσο και η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόβλημα με την ΕΕ, αλλά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Η Ένωση είναι μια αξία, αλλά στην υφιστάμενη θεσμική μορφή της δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων», είπε ο Σίντλο.

Ερωτηθείσα για τις μεταρρυθμίσεις που σκέπτεται να προτείνει η Ομάδα Βίζεγκραντ, η Σίντλο είπε πως θα πρέπει να καταστήσουν την ΕΕ πιο ισχυρή.

Για την ώρα, εξήγησε, οι τέσσερις χώρες αποφάσισαν τους προσανατολισμούς τους: τον σεβασμό των «τεσσάρων βασικών ελευθεριών» που προασπίζεται η ΕΕ, εκείνων της ενιαίας αγοράς (ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και ανθρώπων) και την ενίσχυση του ελέγχου που ασκούν τα εθνικά κοινοβούλια στις αποφάσεις που λαμβάνει η Ένωση.

«Η κοινή μας θέση θα οριστεί επακριβώς τις ερχόμενες εβδομάδες», δήλωσε η επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης, η οποία προεδρεύει αυτή την περίοδο της Ομάδας Βίσεγκραντ.