Λευκός Οίκος: «Ακλόνητη» η δέσμευση των ΗΠΑ στην κοινή άμυνα των συμμάχων του ΝΑΤΟ

Λευκός Οίκος: «Ακλόνητη» η δέσμευση των ΗΠΑ στην κοινή άμυνα των συμμάχων του ΝΑΤΟ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ακλόνητη» παραμένει η δέσμευση των ΗΠΑ στην κοινή άμυνα των συμμάχων του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος μετά την τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έθεσε εν αμφιβόλω την υποχρέωση συλλογικής άμυνας των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως προβλέπετε από το άρθρο 5.

Σε ερώτηση για μια ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Ρωσίας ενάντια στις χώρες της Βαλτικής, ο Τραμπ είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα The New York Times ότι αν η Μόσχα επιτεθεί στις χώρες αυτές, η Ουάσινγκτον θα αποφασίσει εάν θα σπεύσει προς υπεράσπιση αυτών, αφού εξετάσει το κατά πόσον αυτές οι χώρες «έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς τις ΗΠΑ». «Αν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς εμάς, η απάντηση είναι: ναι», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ αρνήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση του Τραμπ, αλλά τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να υπερασπιστεί τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. «Η αφοσίωση των ΗΠΑ σε αυτή την δέσμευση είναι ακλόνητη», τόνισε ο Έρνεστ σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανανέωσε αυτή τη δέσμευση μόλις πριν από δύο εβδομάδες, όταν ταξίδεψε στην Βαρσοβία για να παρευρεθεί στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, αν και σημείωσε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων αποτελεί βασική αξία της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

«Αυτό είναι καλό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και καλό για την ασφάλεια των ΗΠΑ», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ με ανακοίνωση του. «Οι ΗΠΑ στέκονταν πάντα δίπλα στους ευρωπαίους συμμάχους τους», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή