ΚΟΣΜΟΣ

Έφεση κατέθεσε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

efesi-katethese-o-rantovan-karatzits-2143643

Έφεση κατά της καταδίκης του σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία κατέθεσε επίσημα σήμερα ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, κατηγορώντας τους δικαστές ότι η δίκη του ήταν «πολιτική».

Με βάση έγγραφα, που διαβιβάστηκαν στο Γαλλικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο, ο Κάρατζιτς επικαλείται 50 λόγους για να καταθέσει έφεση στο Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Υποστηρίζει πως ήταν θύμα «μιας πολιτικής δίκης που στήθηκε προκειμένου να επιβεβαιωθεί η δαιμονοποίηση του σερβικού λαού της Βοσνίας και του ιδίου», όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, Πίτερ Ρόμπινσον σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Ρόμπινσον, η δίκη δεν ήταν δίκαιη γιατί διενεργήθηκε από δικαστές που «δεν γνωρίζουν τίποτε για την περιοχή, για τον πολιτισμό της, για τις γλώσσες ή για την ιστορία της, που επαναπαύονται σε ξένες διαδικασίες και διεξάγουν μια δίκη σε ξένη γλώσσα».

Σε μια ιστορική ετυμηγορία, που εξέδωσαν στις 24 Μαρτίου, οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία έκριναν τον Ράντοβαν Κάρατζιτς ένοχο για γενοκτονία και για τη σφαγή σχεδόν 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, τη μεγαλύτερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Κάρατζιτς κρίθηκε, επίσης ένοχος για άλλες εννέα κατηγορίες, όμως οι δικαστές έκριναν δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις προκειμένου να καταδειχθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι διαπράχθηκε γενοκτονία σε άλλες επτά πόλεις της Βοσνίας.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος είχε ανακοινώσει τότε την πρόθεσή του να καταθέσει έφεση, υποστηρίζει πως οι δικαστές «είχαν θεωρήσει πως ήταν ένοχος και κατασκεύασαν μια απόφαση για να τεκμηριώσουν αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο δικηγόρος του.

Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που δικάστηκε από το δικαστήριο για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια αυτού του πολέμου, μετά τον θάνατο, το 2006, του σέρβου πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη διάρκεια της δίκης του. Διατέλεσε πρόεδρος της οντότητας των Σέρβων της Βοσνίας, της Republica Srpska. Στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995) περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2,2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Ο Κάρατζιτς διέφευγε από τη δικαιοσύνη για 13 χρόνια κρύβοντας την πραγματική του ταυτότητα και υποδυόμενος τον ειδικό στην εναλλακτική ιατρική. Συλληφθείς το 2008, η δίκη του ξεκίνησε το 2009 και τελείωσε το 2014, έπειτα από 497 μέρες ακροαματικής διαδικασίας και καταθέσεις 586 μαρτύρων.